Salarissen 6 tot 10 procent omlaag

Is er dan niets meer heilig? Vaticaan heeft begrotingstekort en moet bezuinigen

25 mei 2021 02:34 Aangepast: 25 mei 2021 03:46
De paus op bezoek in de studio van Radio Vatican. Beeld © PA

De coronacrisis ontziet ook het Vaticaan niet. De organisatie, met aan het hoofd paus Franciscus, heeft een tekort van 50 miljoen euro. En dus moet er bezuinigd worden. Salarissen gaan omlaag en de mediaorganisatie moet z'n nut maar bewijzen.

Toerisme is de grootste inkomstenbron van het Vaticaan, en dat viel in het coronajaar 2020 nagenoeg weg. Het gevolg is een tekort van 50 miljoen euro voor de katholieke kerk en een enorm pensioengat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen vol plein én geen Nederlandse bloemen: zo sprak de paus zijn paaszegen uit

Het Vaticaan gaat daarom bezuinigen. Salarissen van medewerkers, zowel geestelijken als 'gewoon' kantoorpersoneel, gaan met 3 tot 10 procent omlaag. En bonussen staan voorlopig even op pauze.

Paus Franciscus wil ontslagen voorkomen en komt daarom met de salariskortingen. Alleen de laagste drie salarisschijven, waar onder meer schoonmakers in vallen, worden ontzien. Franciscus zelf krijgt sowieso al geen salaris voor zijn werk.

Open brief

De salarisverlagingen vallen niet bij iedereen goed. Een groep medewerkers van het Vaticaan haalt in een open brief uit naar Franciscus. Een grote groep managers zou namelijk worden ontzien.

"Het echte probleem is dat het Vaticaan gebouwd is op een systeem van privileges", schrijven ze. "Vooral de behandeling van managers verdient aandacht. Die verdienen soms 6000 tot 10.000 euro per maand en wonen gratis in dure appartementen in de beste wijken."

Bekijk ook: Voor het eerst een paus in Irak

Paus Franciscus heeft in maart, tijdens zijn tour door het door oorlog geteisterde Irak, een bezoek gebracht aan Mosul.

De paus heeft nog niet op de open brief gereageerd. Hij bezocht gisteren wel een mediaorganisatie van het Vaticaan en zette daar de boel ook meteen op scherp. De medewerkers moeten volgens hem maar eens bewijzen dat ze nuttig zijn, en dat hun werk de juiste mensen bereikt.

Franciscus zei dat het werk van de radiomakers en journalisten bij de eigen krant goed is en dat hun kantoren prachtig zijn. "Maar wat ik me echt afvraag: hoeveel mensen luisteren er naar jullie, hoeveel mensen lezen de krant?", zei hij.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore