Akkoord over sancties

Rutte: EU-leiders zijn helemaal klaar met regime Belarus

24 mei 2021 22:02 Aangepast: 27 mei 2021 16:54
Mark Rutte in Brussel Beeld © ANP

De Europese Unie vraagt alle luchtvaartmaatschappijen in de EU om niet langer over Belarus te vliegen. De Europese regeringsleiders eisen dat Belarus de zondag gearresteerde activist en journalist Roman Protasevitsj onmiddellijk vrijlaat.

De EU sluit verder haar luchtruim voor Belarussische vliegmaatschappijen. Dat hebben de leiders van de 27 EU-lidstaten zojuist afgesproken tijdens topoverleg in Brussel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM en Lufthansa stoppen met vliegen over Belarus

De EU-leiders zijn 'echt helemaal klaar' met het Belarussische regime, zegt premier Mark Rutte. Daardoor waren ze het volgens hem ongekend snel eens over een gezamenlijk optreden tegen Minsk.

"Dit laat zien hoe ernstig we dit nemen", zei Rutte na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel, die plotseling in het teken kwam te staan van Belarus. De 'kaping' van een passerend Ryanair-vliegtuig om de meereizende Belarussische dissident Roman Protasevitsj en zijn vriendin op te pakken, vroeg om een antwoord van de EU.

Niet meer landen

De vliegtuigmaatschappijen uit Belarus mogen ook niet meer landen op vliegvelden in de EU. De strafmaatregelen vanwege de gedwongen landing van een Ryanairtoestel zondag in Minsk met de activist en journalist Protasevitsj en zijn vriendin aan boord, zullen zo spoedig mogelijk ingaan.

Daarnaast kondigden de regeringsleider nieuwe sancties aan tegen Belarussische functionarissen en organisaties. En verdere economische sancties.

'Stevige reactie'

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is dit 'zeker voor de Europese Unie een snelle, eensgezinde en stevige reactie.' "Meestal duurt het langer om het met 27 leiders eens te worden", zegt Lambie.

"De Europese Commissie komt nu met voorstellen en de sancties moeten dan worden goedgekeurd door de lidstaten. Vraag is alleen: helpt het? Eerdere Europese sancties hebben niet geleid tot een koerswijziging bij de Belarussische dictator Loekasjenko. De stevige sancties zullen het regime in Belarus nog verder in de armen van Rusland drijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgepakte journalist Protasevitsj verschijnt in video

Verschijnt in video

De kritische journalist Protasevitsj werd zondag in Minsk door de Belarussische autoriteiten uit het vliegtuig gehaald en aangehouden. Hij verscheen vandaag in een door de staatstelevisie online verspreide video.

"Het is goed nieuws dat de journalist in levende lijve te zien is, maar wat hij zegt, is zorgwekkend", vertelt Ruslandcorrespondent Eva Hartog. "Met deze bekentenis ondertekent hij zijn eigen celstraf van vijftien jaar. Dat is niet niks."

Kritiek

De NAVO noemde de actie van Belarus 'een serieus en gevaarlijk incident'.  "De regering van Belarus moet de veilige voortzetting van de reis voor alle reizigers garanderen." De Verenigde Naties zeiden bezorgd te zijn.

KLM besloot om niet meer over Belarus te vliegen. Dat deed de luchtvaartmaatschappij na een oproep van premier Rutte. Die vindt het 'onacceptabel en ongekend' dat een vlucht van Ryanair van Griekenland naar Litouwen gedwongen werd te landen in Belarus, zodat daar een journalist van boord kon worden gehaald en gearresteerd.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zegt ook 'tot nader order' het Belarussische luchtruim te mijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU wil onderzoek naar gedwongen landing Ryanair-vlucht in Belarus

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore