KLM heeft gehoor gegeven aan de oproep van premier Mark Rutte om niet meer over Belarus te vliegen. En ook het Duitse Lufthansa mijdt voorlopig het Belarussische luchtruim. De maatschappijen doen dat nadat het land een vliegtuig van Ryanair dwong tot een noodlanding om een journalist te arresteren.
Rutte noemde de gedwongen landing 'onacceptabel en ongekend'. Hij vroeg KLM daarom om voorlopig niet over het land te vliegen. De kritisch journalist Roman Protasevitsj is gearresteerd en riskeert nu de doodstraf.
Hij verscheen in een video die door het regime werd verspreid. Daarin doet hij een bekentenis, die mogelijk afgedwongen is:
Opgepakte journalist Protasevitsj verschijnt in video
Demissionair premier Mark Rutte vindt het 'onacceptabel en ongekend' dat een vlucht van Ryanair van Griekenland naar Litouwen gedwongen werd te landen in Belarus, zodat daar een journalist van boord kon worden gehaald en gearresteerd.
Serieus en gevaarlijk incident
De NAVO noemde de actie 'een serieus en gevaarlijk incident'. "De regering van Belarus moet de veilige voortzetting van de reis voor alle reizigers garanderen." De Verenigde Naties zeiden bezorgd te zijn.
De Amerikaanse president Biden veroordeelt het incident. Hij roept op tot een internationaal onderzoek naar de arrestatie. De sancties van de Europese Unie noemt hij 'welkom'. De Verenigde Staten kijken nog naar acties die ze kunnen ondernemen.
Bommelding
Vermoedelijk is voor de noodlanding een valse bommelding gebruikt door de autoriteiten van Belarus. Alle andere passagiers konden het vliegtuig verlaten.
Het vliegtuig werd geëscorteerd door een gevechtstoestel van Belarussische luchtmacht. De president Aleksandr Loekasjenko zou persoonlijk het bevel hebben gegeven om de Ryanair-vlucht aan de grond te zetten.
Passagiers over 'gekaapte' Ryanair-vlucht: 'Er was geen bommelding
Nexta
Journalist Roman Protasevitsj is de oprichter van het oppositiekanaal Nexta op het berichtenplatform Telegram. Het kanaal heeft meer dan twee miljoen leden en bericht onder meer over de massale betogingen tegen het regime van president Loekasjenko.
Die regeert de voormalige Sovjet-Republiek al sinds 1994 met harde hand en zou de verkiezingen in augustus door middel van fraude naar zijn hand hebben gezet.
