14 doden

Eitan (5) enige overlevende kabelbaandrama, verloor ouders, broertje en overgrootouders

24 mei 2021 13:14 Aangepast: 24 mei 2021 13:52
Reddingswerkers bij de neergestorte gondel. Beeld © EPA

De enige overlevende van het kabelbaandrama bij het Lago Maggiore in Noord-Italië is een jongetje uit Israël dat in Italië woont. De 5-jarige Eitan Biran liep bij het ongeluk, waarbij een gondel neerstortte, diverse botbreuken op, maar hij is niet in levensgevaar.

Eitans vader en moeder, zijn 2-jarige broertje en de grootouders van zijn moeder overleefden het drama niet. Die laatsten waren vorige week vanuit Israël naar Italië gekomen voor een bezoek aan de familie in Pavia.

Tante aan het bed

Eitans tante Aya, de zus van zijn vader, zat niet in de gondel. Volgens ABCNews houdt zij de wacht aan het bed van haar zwaargewonde neefje. Vanuit Israël is familie onderweg om haar bij te staan. 

Bij het kabelbaanongeluk kwamen 14 van de 15 inzittenden van de gondel om het leven. Die stortte neer nadat de hoofdkabel was gebroken. Het ongeluk vond plaats bij de plaats Mottarone. Dat is een populair vakantiegebied, ook onder Nederlanders. 

De ravage na het ongeluk was enorm, zoals deze beelden laten zien:

De kabelbaan was sinds gisteren weer open voor publiek, na een jaar sluiting door corona. De kabelbaan brengt passagiers in 20 minuten vanaf het Lago Maggiore naar een hoogte van 1492 meter, waar zich een prachtig uitzicht over de omgeving ontvouwt.

Kwaliteit infrastructuur

De kabelbaan was in 2016 gerenoveerd, en een jaar later nog geïnspecteerd. Eind vorig jaar waren de kabels nog nagekeken, waaronder de hoofdkabel, die de gondel de berg op trekt.

Het ongeluk roept opnieuw vragen op over de kwaliteit van de Italiaanse infrastructuur. Minister van Transport Enrico Giovannini heeft een commissie ingesteld die moet onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het Openbaar Ministerie kijkt naar de schuldvraag achter het drama.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veel jonge mensen onder doden kabelbaan-ongeluk, onder wie peuter (2)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore