In kritieke toestand

Prominente Black Lives Matter-activiste door hoofd geschoten in Londen

24 mei 2021 14:39 Aangepast: 24 mei 2021 14:46
Johnson werd op een feestje door haar hoofd geschoten. Beeld © REX by Shutterstock

De 27-jarige Sasha Johnson, een bekende Britse Black Lives Matter-activiste, is in Londen door haar hoofd geschoten. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De schietpartij vond plaats op een feestje in Peckham in het zuiden van Londen in de nacht van zaterdag op zondag. Na de aanval is Johnson overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze vecht voor haar leven.

De aanval volgde op 'talloze doodsbedreigingen', laat de Taking the Initiative Party (TTIP) weten, de partij waar ze politiek actief is. De politie zegt dat er vooralsnog geen bewijs is dat het om een gerichte aanval op Johnson ging. 

Imarn Ayton, een vriendin van Johnson, zegt tegen de BBC dat ze succesvol geopereerd is en dat haar ouders bij haar in het ziekenhuis zijn.

Volgens Ayton was Johnson inderdaad op een feestje toen ze in haar hoofd werd geschoten, maar zou ze niet het beoogde slachtoffer zijn geweest. "Voor zover ik weet heeft dit incident meer te maken met rivaliserende bendes dan met haar activisme", zegt Ayton.

De 27-jarige Johnson is afgestudeerd aan de Oxford Brookes University en een prominent figuur binnen de Britse Black Lives Matter-beweging, waarmee ze afgelopen zomer vaak protesten organiseerde. Ook sprak ze daar regelmatig menigten toe. 

Johnson tijdens een protest in Londen vorig jaar juni. Johnson tijdens een protest in Londen vorig jaar juni.

'Aanval op ons allemaal'

Haar partij TTIP, die wordt omschreven als 'de eerste door zwarte politici geleide partij van Groot-Brittannië', laat weten dat Johnson twee kinderen heeft en een 'krachtige stem' is die volop vecht tegen onrecht en racisme.

De Britse Black Lives Matter-tak zegt geschokt te zijn door de aanval. "Elke poging om haar te intimideren of het zwijgen op te leggen, is een aanval op ons allemaal."

Vanmiddag zal er bij het ziekenhuis waar Johnson ligt een wake worden gehouden. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen van de schietpartij. Er is nog niemand aangehouden.

Bekijk ook: Zo ontstond Black Lives Matter, en zo werd het bekend

Het is dé spreuk van de antiracismeprotesten: Black Lives Matter. Waar komt de beweging vandaan?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Half jaar na BLM-protest: 'Ik hoef nu niet meer uit te leggen dat er racisme is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore