Ga naar de inhoud
Elf personen

Belgische militairen met extreemrechtse ideeën geweerd van wapendepots

Een Belgische militair (archieffoto) Beeld © ANP

Elf Belgische soldaten die vanwege hun extreemrechtse sympathieën onder het vergrootglas van de veiligheidsdiensten liggen, zijn niet langer welkom op wapendepots. Die beslissing is genomen omdat de voortvluchtige militair Jürgen Conings wapens van het leger heeft meegenomen.

Conings is zwaarbewapend en al dagen voortvluchtig. Hij heeft het voorzien op virologen en de regering.

Gevoelige informatie

Minister van Defensie Ludivine Dedonder zegt dat de elf militairen die nu geweerd worden uit de depots, ook niet meer welkom zijn op andere gevoelige plaatsen. Gevoelige informatie mag niet meer met hen worden gedeeld. Dat zei ze in een interview met de Waalse televisiezender RTL-TVi.

Belgische
Lees ook:
Belgische militair nog steeds op de vlucht, klopjacht gaat verder

Jürgen Conings schreef in een brief aan zijn vriendin kort voor hij verdween volgens Het Nieuwsblad onder meer dat hij 'niet kan leven met de leugens van mensen die dan nog beslissen hoe wij moeten leven'. Hij doelde daarmee op politici en virologen. 

'Enemy of the state'

Ook schreef hij dat hij alleen handelt en het hem niet uitmaakt of hij zal sterven door 'in het verzet' te gaan. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

Bekijk ook: Vriend na klopjacht op Vlaamse militair: 'Niet de Jürgen die ik ken'

01:48
Zijn goede vriend Marino roept Jürgen via de media op om zich over te geven.