Ga naar de inhoud
Buitenland

Cipiers die Epstein moesten bewaken niet vervolgd dankzij deal

Jeffrey Epstein.

De bewakers die multimiljonair en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein hadden moeten bewaken toen die in de gevangenis een einde aan zijn leven maakte, worden niet vervolgd voor het vervalsen van verslagen. Ze hebben een deal met de openbaar aanklager gesloten.

In ruil voor hun vrijheid beloofden ze justitie van informatie te voorzien over het gevangeniswezen en interne voorvallen ten tijde van Epsteins dood.

De cipiers lieten acht uur lang na om te controleren of de 66-jarige Epstein nog leefde. In plaats daarvan zaten Tova Noel en Michael Thomas achter hun bureaus, waar ze op internet op zoek waren naar meubels, motorfietsen en sportnieuws, staat in de aanklacht uit 2019. Ze hadden Epstein om het half uur moeten controleren maar kwamen zeker twee uur lang niet in beweging. Volgens de openbaar aanklager "leken ze te slapen".

Fonds
Lees ook:
Fonds voor slachtoffers Epstein opgedroogd, betalingen uitgesteld

Taakstraf van 100 uur

Noel en Thomas zijn ervan beschuldigd dat zij herhaaldelijk verslagen vervalsten, waarin ze stelden de gevangenen meerdere malen te hebben geteld. Dankzij de deal met justitie mogen de twee weer naar huis onder begeleiding. Wel gingen ze akkoord met een taakstraf van 100 uur.

Een rechter moet de overeenkomst nog goedkeuren. Vanuit de Amerikaanse politiek is afwijzend gereageerd op de deal. Zo noemde de gematigde Republikeinse senator Ben Sasse de deal "belachelijk". "Dit is onacceptabel", zei Sasse in een verklaring. "De leider van een internationaal pedofielennetwerk is de dans ontsprongen, hij nam de geheimen van zijn medeplichtigen mee het graf in, en nu gaan deze cipiers afval oprapen langs de weg."

Verdacht van misbruik

De Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein werd ervan verdacht tientallen meisjes te hebben misbruikt. In augustus 2019 kwam hij door zelfmoord om het leven in zijn cel, nadat hij in juli al eens eerder gewond in zijn cel was gevonden.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week