Duizenden migranten

Hulpverlener troost vluchteling bij Ceuta: 'Symbool van hoop'

21 mei 2021 10:18 Aangepast: 21 mei 2021 11:29
Luna Reyes troost een Senegalese vluchteling. Beeld © AP / Bernat Armangue

Een foto van een omhelzing tussen een hulpverlener van het Spaanse Rode Kruis en een Senegalese vluchteling ging de afgelopen dagen viral in Spanje. De 20-jarige Luna Reyes knuffelde de man om hem te troosten. Ze kreeg een storm van kritiek over zich heen vanwege de foto, maar inmiddels heeft ze steun vanuit de politiek.

"Hij huilde, ik stak mijn hand uit en toen knuffelde hij me", zegt Reyes tegen de Spaanse televisiezender RTVE. "Hij hield me vast. Die omhelzing was zijn reddingsboei." Het Rode Kruis deelde de foto waarin Reyes de man troost. "We zijn een organisatie die dagelijks mensen helpt die op Ceuta aankomen", staat erbij.

De Senegalese man is een van de duizenden vluchtelingen die afgelopen week naar de Spaanse enclave bij Marokko zijn gekomen. De Marokkaanse autoriteiten zouden begin deze week plots de grensbewaking hebben versoepeld. Daarop lukte het zo'n 8000 mensen om zwemmend of met bootjes de zwaarbeveiligde Spaanse enclave binnen te komen. Inmiddels zijn er al 6500 migranten teruggestuurd naar Marokko.

Haatberichten

De foto van de omhelzing van Reyes ging al snel rond op sociale media. Reyes moest haar privéaccounts afschermen, omdat ze het ene na het andere haatbericht ontving. "Mensen zagen dat mijn vriend zwart is en zeiden de meest verschrikkelijke, racistische dingen."

Een gemeenteraadslid van de Spaanse stad Madrid reageerde. "We zullen niet toestaan dat de haat wint", schreef Rita Maestre op Twitter. "Degenen onder ons die deze omhelzing zien als een symbool van het beste van ons land, zijn met meer dan de anderen."

'Symbool van hoop'

Inmiddels verschijnen meerdere berichten met de hashtag 'Bedankt Luna', om Reyes een hart onder de riem te steken. "Het is veel meer dan een foto. Het is een symbool van hoop en solidariteit", zei minister van Arbeid Yolanda Díaz.

Reyes heeft nog niet gereageerd op de steunacties. Tegen lokale journalisten zei ze vooral bij te moeten komen van de beelden van duizenden migranten die afgelopen week Ceuta bereikten. "We waren hier totaal niet op voorbereid."

Bekijk ook: Recordaantal migranten bereikt Spaanse stad Ceuta

De Spaanse stad Ceuta zit vol met migranten die vanuit Marokko naar de stad komen. Tot nu toe zijn 6000 migranten de grens overgegaan. Maar ongeveer de helft is inmiddels met harde hand teruggestuurd door Spaanse militairen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore