Ga naar de inhoud
11 dagen geweld

Israël en Hamas akkoord met staakt-het-vuren, feest in Gaza

Palestijnen in Gaza vierden vannacht feest op straat. Beeld © AFP

Israël en de islamitische beweging Hamas stoppen met het afvuren van raketten. Dat hebben een woordvoerder van Hamas en premier Netanyahu en zijn veiligheidschefs van Israël vanavond gezegd. De afgelopen elf dagen bestookten Israël en Hamas elkaar. Om 1 uur vannacht is het staakt-het-vuren ingegaan.

Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, laat de wapens naar verwachting ook liggen. "De vraag is natuurlijk wel wat de voorwaarden precies zijn", zegt correspondent Olaf Koens. "Vaak moet er over de details nog onderhandeld worden."

Onderhandelingen

Een staakt-het-vuren betekent natuurlijk dat er niet meer geschoten wordt, zegt Koens 'maar daar moeten beide partijen iets voor terugkrijgen'. "Hamas eist meestal meer hulpgoederen, Israël stelt andere eisen aan wat er in Gaza speelt, hoe ver de Palestijnen de zee op mogen om te vissen, bijvoorbeeld. Een staakt-het-vuren kan snel ook weer gebroken worden, maar het is een stap in de goede richting."

Het was een spervuur aan raketten de afgelopen dagen, zo zie je ook in onderstaande video:

Raketten vliegen over en weer: veel doden in Gaza

01:33
De raketten vlogen over en weer.

In Gaza, de kleine strook land met 2 miljoen inwoners, zijn in tien dagen van beschietingen en bombardementen meer dan tweehonderd doden en 1500 gewonden gevallen. De aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen zouden dan zoals vaker in de bezette gebieden in bezit komen van Joodse kolonisten.

Massaal raketten afgevuurd

Na onlusten in Oost-Jeruzalem besloten Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af te vuren. Die veroorzaakten weliswaar paniek, maar werden veelal uit de lucht geplukt door de luchtverdediging. Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

Er zijn deze eeuw al vaker relatief korte oorlogen gevoerd over de Gazastrook, waarbij het veel sterkere Israël steevast het militaire overwicht had.

Wat
Lees ook:
Wat is Hamas en wat doen ze in Gaza? 'Echt een enorme organisatie'

De Amerikaanse president  Biden reageerde op het nieuws van de wapenstilstand door een 'oprechte kans' te zien dat de wapenstilstand tot verdere vooruitgang richting vrede tussen Israël en de Palestijnen kan leiden.

Gevierd als overwinning

In Gaza gingen de inwoners vannacht in groten getale de straat op. Zij vieren het bestand als een overwinning. Uit luidsprekers van moskeeën werd de lof gezongen over 'de overwinning van het verzet op de bezetting tijdens de slag van het Zwaard van Jeruzalem.'

Ook Hamas roept zichzelf uit tot overwinnaar van het conflict. Een functionaris in Doha eiste dat Israël een einde maakt aan het uitzetten van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en de schade in Gaza herstelt.