Gevangen oppositieleider

Staatsmedia Rusland: Navalny 'min of meer' hersteld na hongerstaking

20 mei 2021 15:53
Een demonstrant in Parijs roept op tot het vrijlaten van Navalny. Beeld © SIPA/ANP

Aleksej Navalny is volgens de staatsmedia in Rusland weer aan de beterende hand. De opgesloten Russische oppositieleider zou weer regelmatig eten nadat hij vorige maand in hongerstaking was gegaan, zegt het hoofd van de Russische gevangenisdienst tegen staatspersbureau TASS.

"Ik kan zeggen dat zijn gezondheid min of meer hersteld is nu hij zijn hongerstaking heeft opgegeven", zegt directeur Aleksandr Kalasjnikov van het Russische gevangeniswezen tegen het Russische staatspersbureau. "Hij weegt alweer 82 kilo en eet weer normaal. Ook heeft hij de mogelijkheid om met zijn familie te communiceren."

Vast in strafkamp

Navalny zit sinds begin februari vast in een strafkamp, waar hij nog tot augustus 2023 gevangen blijft. De politieke aartsvijand van de Russische president Vladimir Poetin ging daar in hongerstaking omdat hij geen medische zorg kreeg van zijn eigen arts. Ook liet Navalny weten dat hij gemarteld werd door zijn bewakers, die hem elk uur wakker maakten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Magere Navalny voor het eerst na hongerstaking weer te zien

Navalny krijgt geen 'speciale straffen' volgens Kalasjnikov. "Er is geen doel om hem op welke manier dan ook te vernederen of zijn leven ingewikkelder te maken. Hij krijgt een normale behandeling."

20 kilo afgevallen

De Kremlin-criticus beëindigde zijn hongerstaking op 23 april. Hij had toen ruim drie weken niets gegeten en was naar verluidt afgevallen van 92 naar 72 kilo. Het team van Navalny vreesde destijds voor zijn leven en hadden bij hem aangedrongen op het staken van zijn actie.

Het opsluiten van Navalny heeft geleid tot grote demonstraties in Rusland en andere landen. Ook riepen Kamerleden in Nederland politici in het buitenland op tot zijn vrijlating. In plaats van hier gehoor aan te geven, legde de regering-Poetin Navalny’s anticorruptie-organisatie FBK grotendeels lam wegens 'extremistische' activiteiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore