Uitzondering medisch noodgeval

Amerikaanse staat Texas verbiedt abortus na zes weken zwangerschap

19 mei 2021 20:50
Gouverneur Greg Abbott, die de wet ondertekende. Beeld © ANP

De Amerikaanse staat Texas verbiedt abortussen vanaf het moment dat er een hartslag kan worden waargenomen bij de foetus. Dat betekent dat een zwangerschap vaak al na zes weken niet meer kan worden afgebroken, terwijl vrouwen dan soms nog niet weten dat ze in verwachting zijn.

De wet werd vandaag ondertekend door de Republikeinse gouverneur Greg Abbott. Er geldt alleen een uitzondering bij medische noodgevallen.

Burgers kunnen daarnaast iedereen aanklagen die betrokken is bij een illegale abortus. Dat zijn naast artsen bijvoorbeeld ook mensen die een zwangere vrouw naar een abortuskliniek brengen of een abortus betalen, melden Amerikaanse media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse helpt duizenden Amerikanen met abortus: 'De nood is hoog'

"Onze Schepper heeft ons het recht op leven geschonken en toch verliezen miljoenen kinderen elk jaar door abortus hun recht op leven", zei de gouverneur voorafgaand aan de ondertekening. "In Texas werken we eraan om die levens te redden."

Soortgelijke wetten

Soortgelijke wetten werden eerder ingevoerd in ongeveer tien staten waar de Republikeinse partij aan de macht is. Deze worden aangenomen in een poging een historische uitspraak uit 1973 omver te werpen.

Het Hooggerechtshof garandeerde toen in de zaak Roe versus Wade dat vrouwen het recht hebben om hun zwangerschap te beëindigen. In veel delen van de Verenigde Staten is een abortus toegestaan in ongeveer de 24 eerste weken van een zwangerschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenge wetgeving rond abortus in Alabama: 'Er gaan meer staten volgen'

Het is de bedoeling dat de wet in Texas vanaf september gaat gelden. De anti-abortuswetten in de andere staten gelden, hoewel ze eerder zijn ondertekend, nog niet.

Dat komt volgens het Guttmacher Institute, een organisatie die zich inzet voor abortus, doordat de uitvoering van die wetten door middel van rechtszaken wordt tegengehouden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore