Ga naar de inhoud
Klopjacht

Zwaarbewapende Belgische militair nog spoorloos, vrees voor 'gewelddadige actie'

Jurgen Conings

De klopjacht op de zwaarbewapende Belgische militair Jurgen Conings, die een Belgische viroloog al verschillende keren met de dood bedreigde, heeft ook vannacht niets opgeleverd. Wel werd zijn auto gevonden in de bossen bij de Nederlandse grens. Daarin werden zware wapens gevonden. De Nederlandse politie zegt tegen RTL Nieuws dat ze 'super alert' zijn, maar dat er 'absoluut geen dreiging is in Nederland'.

Wel zou de Nederlandse politie meekijken met de berichten van de Belgische politie. Er is bij de politieafdelingen in Limburg en Oost-Brabant niet extra opgeschaald. Jurgen Conings zou een raketwerper, een machinepistool en een pistool bij zich hebben.

Afscheidsbrieven

De Belgische politie zoekt de militair sinds hij maandag verdween. Dat gebeurde nadat hij enkele afscheidsbrieven had achtergelaten.

De ene brief was gericht aan zijn gezin, de tweede aan de maatschappij. In die laatste gaf hij aan niet langer te willen leven 'in zo’n maatschappij geregeerd door politici en virologen'. Hij schreef 'in het verzet te gaan'.

Antitankwapens

Daarvoor had hij die dag een hoop gevaarlijke wapens meegenomen van een militaire kazerne. Dat lukte door te zeggen dat hij ze nodig had voor een schietoefening. Hij nam een raketwerper mee, naast een machinepistool, een kleiner pistool en een kogelwerende vest. Onbevestigde bronnen spreken zelfs van vier antitankwapens.

De politie zocht tot in de vroege ochtend in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, bij de grens met de Nederlandse provincie Limburg. Een boswachter had een auto gevonden die van de gezochte Conings bleek te zijn. In de auto werden zware wapens gevonden.

Klopjacht
Lees ook:
Klopjacht in België op zwaarbewapende bedreiger virologen

Ernstige dreiging

De beroepsmilitair zou extreemrechtse sympathieën hebben en heeft onder meer de bekende viroloog Marc Van Ranst bedreigd. Die is met zijn gezin overgebracht naar een veilige locatie. Ook zouden meerdere kazernes zijn afgegrendeld uit vrees voor een aanslag.

De Belgische justitie erkent dat er aanwijzingen zijn dat sprake is van een 'ernstige dreiging met een gewelddadige actie'. Bij de klopjacht waren eerder onder meer speciale eenheden en een helikopter ingezet.

Extreemrechtse wapenzot

Kennissen van de militair schetsen volgens Het Laatste Nieuws geen eenduidig beeld van de veertiger. Familie en vrienden spreken van een grote knuffelbeer die stoer doet naar de buitenwereld, maar alles zou doen voor zijn vriendin en twee kinderen. Collega's bij defensie omschrijven hem als 'een extreemrechtse wapenzot die het geweld niet schuwt' en 'een anti-vaxxer die een bloedhekel heeft aan Marc Van Ranst'.

Die bekende viroloog reageerde vannacht in een Twitterbericht. "Tegen covidmaatregelen en covidvaccins zijn, valt al te vaak samen met geweldverheerlijking en rauw racisme", schrijft Van Ranst. "Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk."

Geschokte
Lees ook:
Geschokte politie start klopjacht op daders na neersteken van agent