'Contact tussen Biden en Netanyahu'

Druk op staakt-het-vuren in Gaza neemt toe, aanvallen gaan door

19 mei 2021 10:19
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft er bij Israël op aangedrongen de militaire operatie in de Gazastrook stop te zetten. Daarmee neemt de druk om tot een staakt-het-vuren in het gebied te komen nog verder toe.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP zou Biden vannacht contact hebben gehad met de Israëlische president Benjamin Netanyahu. Biden zou daarin hebben aangegeven dat de internationale gemeenschap steeds verder aandringt op een onmiddellijke wapenstilstand en dat het in het eigen belang van Israël is om de luchtaanvallen te stoppen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is Hamas en wat doen ze in Gaza? 'Echt een enorme organisatie'

Rol van Amerika

De Verenigde Staten hebben een bijzondere positie in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Eerdere pogingen vanuit de Verenigde Naties om met een gezamenlijke verklaring op te roepen tot een wapenstilstand in het gebied, werden door Amerika tegengehouden. 

Het land is een belangrijke bondgenoot van Israël. Het levert voor miljarden aan militaire steun aan Israël en wilde zelf bemiddelen in het conflict. Eergisteren riep Biden alsnog ook op tot het staakt-het-vuren, maar bleef hij benadrukken dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

Nu zou Amerika er volgens AP bij Israël op hebben aangedrongen om de militaire operatie helemaal stop te zetten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Israël moet juist als sterk land zijn verantwoordelijkheid nemen'

Nieuwe oproep van de VN

Ondertussen bereidt Frankrijk, samen met Egypte en Jordanië, een nieuwe resolutie voor om in te dienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin komt een nieuwe oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het gebied. Die oproep werd tot nu toe dus tegengehouden door de Verenigde Staten. 

Ook vannacht werden er in het gebied luchtaanvallen uitgevoerd Ook vannacht werden er in het gebied luchtaanvallen uitgevoerd

Israël: 'Nog een paar dagen'

De Israëlische president Netanyahu geeft vooralsnog geen gehoor aan de oproep van Biden. Israël zou, volgens AP, hebben geantwoord dat de militaire operatie nog iets langer moet duren om Hamas verder uit te schakelen. Daarbij zou zijn gesproken over een termijn van enkele dagen. 

Ook vannacht werden er daarom, vanuit beide partijen aanvallen uitgevoerd. Netanyahu riep eerder dat de slagkracht van Hamas door het Israelische optreden 'jaren is teruggeworpen' en dat Israël blijft doorgaan tot het eigen volk weer veilig is. 

In onderstaande video leggen we uit waarom het geweld tussen Israël en de Palestijnen weer is opgelaaid:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore