Nieuwe weekendlockdown

Code zwart dreigt in Surinaamse ziekenhuizen

19 mei 2021 11:00 Aangepast: 19 mei 2021 11:02
Een temperatuurcontrole in Paramaribo (Suriname), ter illustratie. Beeld © ANP

Oplopende besmettingen, te weinig vaccins, te weinig zorgpersoneel en burgers die zich steeds minder aan de coronamaatregelen houden. In Suriname gaat het helemaal de verkeerde kant op. De Surinaamse minister van Volksgezondheid hoopt op hulp uit Nederland, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Minister Amar Ramadhin heeft vooral behoefte aan vaccins, vertelt hij aan RTL Nieuws. Op dit moment dreigt code zwart in het land, waardoor ziekenhuizen mogelijk moeten kiezen wie wel zorg krijgt en wie niet.

Britse en Braziliaanse variant

Dagelijks zijn er nu meer dan 100 nieuwe besmettingen en elke dag vallen er doden en dat op een bevolking van 600.000 mensen. Boosdoeners zijn de Britse en de Braziliaanse variant. Die laatste is nog veel besmettelijker.

"De capaciteit op de intensive care (ic) staat op maximum", legt Ramadhin uit. "Code zwart wil ik bewust niet gebruiken, dat roept angst op, en er zijn nog mogelijkheden. Maar we moeten nu al keuzes maken als mensen het ziekenhuis binnenkomen, omdat er geen plek meer is op de ic. Het punt zit eraan te komen dat we de komende periode veel meer van die keuzes moeten maken."

"Het beeld van Brazilië en India waar mensen in de gangen van ziekenhuizen verpleegd worden, zal ook het beeld van Suriname worden", zegt ziekenhuisdirecteur Jason van Genderen tegen de Suriname Herald.

'Alleen voor medische zaken straat op'

Veel Surinamers houden zich niet aan de coronamaatregelen. En dus kondigt de minister nu nieuwe strenge maatregelen af. "De komende twee weekenden wordt er een lockdown ingevoerd. Want met name in de weekenden is er veel contact tussen mensen op feestjes en evenementen", vertelt Ramadhin.

En dus gaan nu alle niet-essentiële handelszaken op vrijdagavond dicht. "Ook de supermarkten zijn gesloten. Alleen voor medische zaken mogen mensen dan nog de straat op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse toerist Jasmine (26) kreeg vaccin in de VS, ze was er toch

Groot tekort aan vaccins

Maar deskundigen zeggen dat er vooral veel meer gevaccineerd moet worden. Nu heeft niet meer dan tien procent van de bevolking een eerste prik gehad. Suriname heeft Nederland om hulp gevraagd. De Volkskrant meldde afgelopen weekend op basis van regeringsbronnen dat er 700.000 vaccins gestuurd zouden worden.

Minister Amar Ramadhin: "Dat aantal heb ik ook niet bevestigd gekregen, ik weet niet waar het vandaan komt, ons is informeel gezegd dat er steun komt. Er komen vaccins, maar de aantallen die genoemd zijn kan ik niet bevestigen."

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin

Op de achtergrond wordt er volgens de minister over gesproken, maar er is nog niets formeel. "Ik heb nog geen gesprek gehad met mijn collega minister De Jonge, maar ik kijk er naar uit. We hebben haast. Dat wel. We zouden dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die Nederland zou bieden."

Surinamers in Nederland

Hulp zou er kunnen komen van de organisatie Diaspora Medisch Team Nederland. Zij hebben een team van artsen en verpleegkundigen klaarstaan. Velen hebben vorige maand op Curaçao geholpen met het vaccineren van mensen en met het behandelen van coronapatiënten. Ook op Curaçao was de situatie zeer zorgwekkend en daar gaat het nu dankzij die hulp heel goed.

"Wij willen in Suriname hetzelfde doen wat de Nederlandse artsen en verpleegkundigen op Curaçao hebben gedaan", zegt Pranobe Oemrawsingh van het Diaspora Medisch Team. "Zelfs als die 700.000 vaccins naar Suriname gaan, zijn er te weinig mensen om te vaccineren. Wij kunnen daarbij helpen en daarnaast kunnen wij helpen bij de zorg in het ziekenhuis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We durven voorzichtig zomervakantie in buitenland te boeken, maar is dat wel slim?

Kiezen wie dood gaat en wie niet

Oemrawsingh is cardioloog in het Haaglanden ziekenhuis in Den Haag. Hij is opgegroeid in Suriname en maakt zich grote zorgen over de situatie daar. Code zwart zou volgens hem binnen nu en twee weken een feit kunnen zijn. "Dat betekent dat je moet gaan kiezen wie je wel en wie je niet gaat helpen. Je moet kiezen wie aan de beademing gaat en wie niet. Je moet kiezen wie dood gaat en wie niet."

"Wij kunnen zo een vaccinatieprogramma opzetten, wij kunnen in no time aan de slag. Maar het is wachten op een geste van de overheden, die moeten bereid zijn om de hulp financieel te faciliteren. Onze mensen staan klaar om te gaan helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatieprogramma al maanden lek, iedereen kan voordringen en prik krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore