Zuid-Tirol

Restanten verdronken dorp voor even te zien na droogleggen Italiaans meer

18 mei 2021 21:25 Aangepast: 18 mei 2021 21:31
Lago di Resia, met de iconische klokkentoren, ontstond in de jaren 40. Beeld © ANP

De restanten van een dorp dat al decennialang onder water ligt, zijn weer voor even te zien. Het Lago di Resia in het noorden van Italië wordt tijdelijk leeggepompt, omdat er werkzaamheden worden verricht aan een reservoir.

Op de plek waar de restanten van het dorp liggen, ligt nu dus een stuwmeer. Het Lago di Resia ligt in Zuid-Tirol, is in het Duits ook wel bekend als Reschenmeer en staat vooral bekend om de klokkentoren die opdoemt uit het water.

Stuwdam

Eind jaren 40 bouwde een Italiaans elektriciteitsbedrijf een stuwdam om twee meren in Zuid-Tirol samen te voegen, het Reschenmeer en de Mittersee.

In het gebied lag destijds het dorpje Graun en een deel van de nu nog bestaande plaats Reschen, maar die werden opzettelijk onder water gezet tijdens het bouwen van de dam.

Toeristische trekpleister

De enige zichtbare herinnering is de 14de-eeuwse klokkentoren die boven het water uitsteekt. De spits is een toeristische trekpleister. Zo populair zelfs dat de klok als inspiratie heeft gediend voor een boek en een Netflix serie.

Nu zijn restanten van de oude dorpen voor even weer zichtbaar. Wanneer het meer weer onder water wordt gezet, is nog niet bekend.

Zie hieronder beelden van het tijdelijk drooggelegde stuwmeer:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore