Gewapend met raketlanceerder

Klopjacht in België op zwaarbewapende bedreiger virologen

18 mei 2021 19:45 Aangepast: 18 mei 2021 22:35
Archieffoto Beeld © ANP

De Belgische politie is op zoek naar een zwaarbewapende man die virologen zou bedreigen. Volgens Belgische media is één van de bekendste virologen van het land, Marc Van Ranst, met zijn gezin in veiligheid gebracht.  

De Standaard meldt dat het gaat het om een militair die al maanden op social media tegen de coronamaatregelen ageert en zich regelmatig richt op virologen als Van Ranst. De man is sinds maandag vermist en zou verschillende vuurwapens bij zich hebben, waaronder een raketlanceerder.

Ook is er een afscheidsbrief gevonden waarin de militair dreigende taal schreef. Het is nog niet bekend wat hij precies schreef en hoe concreet de dreiging is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister De Jonge bedreigd via Instagram van zijn dochter: dader krijgt werkstraf

Ook meldt De Standaard dat de militair al en aantal maanden op de Belgische terroristenlijst staat omdat hij virologen met de dood bedreigde. Volgens de krant heeft hij zelfs al om deze reden een sanctie gekregen in het leger.

Dreigingsniveau verhoogd

Sinds gisteren is het dreigingsniveau voor de man verhoogd en gaan veiligheidsdiensten ervan uit dat er ernstige, concrete aanwijzingen zijn dat hij een aanslag wil plegen.  

"Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat", zei de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne tegen VTM Nieuws. Om die reden is de politie een grote klopjacht begonnen op de militair, maar vooralsnog heeft dat niets opgeleverd. 

Ook in Nederland is de politie extra alert, omdat de man zich in de grensstreek in Belgisch Limburg zou bevinden. Zijn auto werd vanavond gevonden bij de bossen van zijn woonplaats Dilsen-Stokkem. De politie kamt de bossen uit en roept omwonenden op thuis te blijven. De Nederlandse politie is op de hoogte van de situatie, maar er zijn geen aanwijzingen dat de militair in Nederland is. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore