Wel 'recht op verdediging'

Biden steunt staakt-het-vuren Israël en Palestijnse gebieden

18 mei 2021 04:51 Aangepast: 18 mei 2021 04:55
Vannacht voerde Israël opnieuw luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een verklaring geschreven dat hij een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse gebieden ondersteunt. Het is voor het eerst dat hij zich openlijk uitspreekt voor een wapenstilstand. Wel zegt de Amerikaanse president dat 'Israël het recht heeft zich te verdedigen'.

President Joe Biden zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook per telefoon hebben laten weten dat hij een staakt-het-vuren steunt. In de verklaring schrijft Biden wel dat hij Israël 'krachtig blijft steunen' als het land zich verdedigt tegen raketaanvallen.

Belangrijkste bondgenoot

Tot nu sprak Biden zich nog niet uit voor een staakt-het-vuren. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël. Vorige week blokkeerde Amerika meerdere keren een verklaring van de Verenigde Naties (VN) over het geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Israël moet juist als sterk land zijn verantwoordelijkheid nemen'

Intussen lijken de aanvallen nog niet beëindigd. Vannacht is er opnieuw gebombardeerd in de Gazastrook. Hoeveel slachtoffers er gevallen zijn, is nog niet duidelijk.

Libanon

Ook heeft Israël op Libanon geschoten, nadat er zes raketten vanuit het grensgebied richting Israël waren afgevuurd. Volgens het Israëlische leger zouden die raketten de grens met Israël niet hebben gepasseerd. De Libanese veiligheidsdiensten zeggen dat er drie raketten zijn afgevuurd. Het is niet bekend door wie.

Het leger van Israël zegt dat er wordt geschoten 'op de plekken waar de raketten vandaan kwamen'. De Libanese veiligheidsdiensten zeggen dat de eerste Israëlische raketten in het land zijn geland. Ook daar is nog niets bekend over slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is Hamas en wat doen ze in Gaza? 'Echt een enorme organisatie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore