'Dodelijkste dag'

Vannacht opnieuw tientallen luchtaanvallen op Gaza

17 mei 2021 03:37 Aangepast: 17 mei 2021 08:46
Een van de luchtaanvallen op de Gazastrook vannacht. Beeld © ANP

Israël heeft vannacht opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Palestijnen zouden onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon. Volgens Palestijnse autoriteiten was gisteren 'de dodelijkste dag tot nu toe'.

Dat schrijft de BBC. Er zouden gisteren meer dan veertig mensen zijn omgekomen door de luchtaanvallen op de Gazastrook. Aan Israëlische zijde zijn volgens persbureau ANP de afgelopen week tien doden gevallen.

Stroomstoringen

Het leger van Israël bevestigde de luchtaanvallen op Twitter. Persbureau AFP meldt dat op verschillende plekken in het gebied sprake is van stroomstoringen.

Volgens het Israëlische leger was een complex van de inlichtingendienst van Hamas vannacht een van de doelwitten van de aanvallen. Eerder dit weekend bombardeerde Israël een gebouw van de internationale pers in Gaza. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens legde toen uit dat de wereldpers bewust het zwijgen wordt opgelegd: 

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), waarschuwde gisteren dat de gevechten in de regio tot een 'onhoudbare crisis' kunnen leiden. Hij wil dat het 'volkomen afschuwelijke' geweld onmiddellijk stopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

Geen verklaring VN

De VN-Veiligheidsraad slaagde er gisteren niet in om tot een verklaring te komen over het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De vijftien leden spraken wel hun zorgen uit en meerdere landen deden oproepen tot een staakt-het-vuren.

Ook premier Rutte wil dat het geweld stopt. Daar drong hij gisteren op aan bij premier Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Abbas

Bekijk ook: conflict Israël-Gaza escaleert volledig

Al bijna een week zijn er zware beschietingen tussen Israël en de Palestijnen. Hamas vuurde een paar dagen geleden tientallen raketten richting Tel Aviv af en Israël reageerde fel met zwaar geschut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore