Dit kan er weer

Knuffelen kan weer: maatregelen in Groot-Brittannië versoepeld

17 mei 2021 02:13 Aangepast: 17 mei 2021 04:30
Een echtpaar geeft de kleinkinderen weer een knuffel, voor het eerst in ruim een jaar. Beeld © ANP

Iemand knuffelen, ín een restaurant een kopje koffie drinken of naar een theatervoorstelling? In veel delen van Groot-Brittannië kan het vanaf vandaag weer. De coronamaatregelen worden er versoepeld, maar premier Boris Johnson waarschuwt inwoners voorzichtig te blijven.

Engeland, Wales en een groot deel van Schotland versoepelen vandaag – zoals gepland – de coronamaatregelen. "Samen hebben we deze mijlpaal bereikt", zei de Britse premier Boris Johnson daar gisteren over. "We gaan verder met de routekaart om uit de lockdown te komen, maar doen dat met grote voorzichtigheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij

Iedereen moet volgens Johnson 'eigen verantwoordelijkheid' blijven nemen. "Laat je twee keer per week testen op het coronavirus, neem het vaccin zodra je het aangeboden krijgt en blijf je handen wassen", vertelde hij. "Wees voorzichtig terwijl je genieten van deze nieuwe vrijheden", vertelde hij. "Zo houden we het virus op afstand."

Buitenlandse reizen

In twee regio's in Schotland wordt niet versoepeld, omdat het virus daar recent opnieuw oplaaide. Elders mag er weer geknuffeld worden, kunnen restaurants ook mensen binnenlaten (de terrassen waren al open) en gaan musea, bioscopen en theaterzalen de deuren openen. Ook reizen naar het buitenland worden mogelijk, al blijven er beperkingen gelden.

Iedereen in Engeland en Schotland mag zich gratis laten testen op het virus met een sneltest, ook zonder symptomen. Zo hopen de autoriteiten snel zicht te krijgen op nieuwe brandhaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekenland laat gevaccineerden toe, maar toeristen hebben daar niks aan

Artsen maken zich zorgen om de versoepelingen, omdat de nieuwe Indiase variant van het virus steeds vaker in Groot-Brittannië wordt geconstateerd. Dat schrijft de BBC. Het is nog onduidelijk of de bestaande vaccins goed beschermen tegen deze variant.

Discotheken

Hoewel er in Groot-Brittannië opgetogen is gereageerd op de aangekondigde versoepelingen, houden veel Britten een andere datum in de gaten: men kijkt reikhalzend uit naar 21 juni, schreven we eerder al.

Als alles goed gaat, komt er die dag een einde aan de sociale beperkingen en mogen discotheken weer open. Iets waar wij nog een stuk langer op zullen moeten wachten.

Bekijk ook: begin dit jaar nog drama op Britse ic's

In januari noemden artsen de situatie op Britse intensive cares (ic's) zeer zorgelijk. De druk op de zorg liep hoog op door de besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Bekijk de dramatische momenten in de strijd tegen het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore