Telefoontjes Biden

Opnieuw aanvallen op Israël en Gaza, veel slachtoffers in Gaza-stad

16 mei 2021 08:41 Aangepast: 16 mei 2021 10:44
Een gebouw in Gaza-stad in puin. Beeld © AFP

Voor de zesde nacht op rij zijn er beschietingen over en weer geweest tussen het Israëlische leger en Palestijnse militanten in de Gazastrook. Bij bombardementen uitgevoerd door het Israëlische leger zijn zeker 26 doden gevallen.

Israël had al gewaarschuwd dat het aanvallen zou uitvoeren als er vanuit Gaza raketten afgevuurd zouden worden in de richting van Israël. Rond middernacht ging het luchtalarm af in Tel Aviv, en ook op andere plekken in het land. 

Het luchtafweergeschut van Israël heeft veel raketten weten te onderscheppen. Volgens persbureau AP zou er een Israëliër zijn omgekomen toen er in Tel Aviv een raket op zijn huis terechtkwam. 

Woning Hamas-leider bestookt

Israël heeft daarna wegen en gebouwen in de Gazastrook gebombardeerd. Doelwit was ook het huis van Hamas-leider Yehya al-Sinwar. Het pand is verwoest, maar de Hamas-leider zelf zou op het moment van de aanval niet aanwezig zijn geweest.

Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zijn in Gaza-stad zeker 26 doden gevallen bij bombardementen op twee gebouwen. Het zou de dodelijkste aanval zijn sinds het conflict vorige week oplaaide.

De Israëlische luchtmacht had gisteren een veertien verdiepingen tellend gebouw in de Gazastrook verwoest, waar onder meer mediabedrijven zoals persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera kantoren hebben. Hoe het gebouw instortte, is op deze beelden te zien:

Sinds het begin van de week bestookt Hamas Israël met raketten en bombardeert het Israëlische leger de Gazastrook. In de Gazastrook zouden volgens de Palestijnse autoriteiten daarbij zeker 140 doden zijn gevallen. Aan Israëlische zijde zijn acht doden gemeld.

Telefoontjes Biden

De Amerikaanse president heeft opnieuw gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij riep op tot vermindering van het geweld, maar zegt wel achter de campagne van Israël te staan 'om zichzelf te verdedigen'. 

Netanyahu heeft Biden gezegd dat het Israëlische leger er alles aan doet om geen mensen te raken die niet betrokken zijn bij Hamas en andere strijdgroepen in de Gazastrook. Biden sprak zijn zorgen uit over de burgerslachtoffers in Gaza.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer Nederlanders klaar met Israël: 'Verschuiving bij nieuwe generatie'

Biden sprak ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was hun eerste gesprek sinds de Amerikaanse president in januari aantrad. Biden sprak steun uit voor stappen die Palestijnen in staat moeten stellen 'waardig, veilig en vrij' te leven. De Amerikaanse president zei nog maar eens achter een tweestatenoplossing te staan.

Waarom loopt het nu zo uit de hand?

Het nieuwe conflict begon vorige week met de uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sjeikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem, zo legde correspondent Olaf Koens eerder al uit. "Dat resulteerde in onrust bij de Al-Aqsamoskee, waar de Israëlische politie binnenviel met traangas en flitsgranaten. Dat ligt bijzonder gevoelig. Hamas zocht de vergelding en vuurde, voor het eerst in lange tijd, raketten af naar Jeruzalem."

Koens: "Daar kwam een zware Israëlische vergelding op te staan, en in reactie daarop werden er raketten afgeschoten richting Tel Aviv. Vervolgens waaide die onrust over naar andere delen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore