22 dagen op zee

Meisje (17) van stilgevallen boot gered, 56 anderen omgekomen: 'Massagraf op zee'

15 mei 2021 22:58
De boot op volle zee. Beelden van de Spaanse kustwacht.

Ten zuiden van de Canarische Eilanden heeft zich vorige maand een drama afgespeeld met een boot vol migranten. Nadat de boot stuurloos was geraakt, kwamen 56 van de 59 opvarenden om het leven als gevolg van uitdroging. Eén van de overlevenden is een 17-jarig meisje uit Ivoorkust.

De drie overlevenden, onder wie de 17-jarige Aicha, werden eind april door hulpverleners van de Spaanse luchtmacht van de boot gered. Ze bevonden zich toen al 22 dagen op volle zee. Voor tientallen andere opvarenden kwam hulp te laat.

"De ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden", noemt de BBC het incident dat zich ongeveer 500 kilometer ten zuiden van het eiland Ferro voltrok.

De migranten probeerden vanuit Mauritanië met de boot Europa te bereiken, maar de opvarenden zaten al na twee dagen zonder drinkwater en voedsel. Nog eens twee dagen later was tot overmaat van ramp ook de brandstof op. De boot dobberde sindsdien stuurloos over zee. Het was de Spaanse luchtmacht die tijdens een patrouille alarm sloeg toen die de boot in het vizier kreeg.

Massagraf

"Zodra we dichterbij kwamen hadden we door dat het helemaal mis was", zegt één van de hulpverleners die als eerste ter plaatse waren. "Op dat moment gaat er van alles door je hoofd. Het was een massagraf op open zee."

Toen de uitgedroogde en ernstig verzwakte Aicha de hulpverleners zag, barstte ze in huilen uit, vertelt ze aan de BBC:

Het incident heeft op de hulpverleners diepe indruk gemaakt. "Op incidenten als deze kun je met geen mogelijkheid worden voorbereid", zegt één van hen. 

Met Aicha gaat het naar omstandigheden goed. Ze heeft tien dagen in het ziekenhuis gelegen en is lichamelijk hersteld. Aicha verblijft op dit moment bij een pleeggezin.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore