Ga naar de inhoud
Aanval aangekondigd

Raketaanval op gebouwen in Gazastrook, veel kantoren met media

De explosie in de Jala Tower, waar onder andere de redacties van al-Jazeera en AP zitten. Beeld © AFP

Een raketaanval heeft in de Gazastrook een gebouw getroffen met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Een pand is ingestort.

De eigenaar zou voorafgaande aan de aanval zijn gewaarschuwd dat Israël een raketaanval zou uitvoeren. Daardoor konden mensen uit de toren worden geëvacueerd. In het gebouw bevonden zich naast internationale media ook kantoren van andere organisaties en appartementen. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Bewuste actie

Correspondent Olaf Koens zegt dat het zeker gaat om een bewuste aanval. Internationale media zijn afhankelijk van beelden die ook in die toren worden gemaakt, zegt Koens. "Dit is geen toeval. Dit is bewust het zwijgen opleggen aan de media. Dat is beleid. Wij mogen Gaza niet in en ook dat is beleid, Israël heeft de grens voor journalisten gesloten, en dus zijn we afhankelijk van persbureaus als AP. Wat een schande."

Zo stortte het gebouw in:

Israël bombardeert gebouw internationale pers in Gaza: 'Bewust het zwijgen opgelegd'

01:46
De internationale media worden door Israël uit Gaza geweerd, legt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens uit.

Vanuit Gaza gingen er deze week ook al raketten richting bijvoorbeeld Tel Aviv, en Israël raakte op Gaza al een flatgebouw. Er vielen al tientallen doden aan Palestijnse kant. En een oplossing is er nog lang niet.

Het zijn zeker niet de eerste raketten die worden afgevuurd deze week. De situatie is volledig geëscaleerd. Dat zie je ook in onderstaande video:

Vergelding op vergelding: conflict Israël-Gaza escaleert volledig

01:04

Waarom loopt het nu zo uit de hand?

Het begon met de uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sjeikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem, legde Koens eerder al uit. "Dat resulteerde in onrust bij de Al-Aqsamoskee, waar de Israëlische politie binnenviel met traangas en flitsgranaten. Dat ligt bijzonder gevoelig. Hamas zocht de vergelding en vuurde, voor het eerst in lange tijd, raketten af naar Jeruzalem."

Koens: "Daar kwam een zware Israëlische vergelding op te staan, en in reactie daarop werden er raketten afgeschoten richting Tel Aviv. Vervolgens waaide die onrust over naar andere delen."