73 miljoen jaar oud

'Hij was vreedzaam en spraakzaam', nieuw soort dinosaurus gevonden in Mexico

14 mei 2021 07:01 Aangepast: 14 mei 2021 11:44
Zo moet de dino er ongeveer hebben uitgezien. Beeld © INAH

Paleontologen in Mexico hebben een nieuw soort dinosaurus ontdekt. Dat blijkt na het bestuderen van een 73 miljoen jaar oud fossiel dat werd gevonden in het noorden van het land. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.

De Tlatolophus galorum, zoals de dinosauriërsoort is genoemd, werd in 2013 gevonden in de noordelijke deelstaat Coahuila. De resten zijn goed bewaard gebleven omdat de dinosauriër waarschijnlijk kort na zijn dood in het water bedekt werd met sediment, zegt het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH).

Eerst de staart

Wetenschappers vonden aanvankelijk de staart van de dino. Naarmate de opgravingen vorderden, werden ook 80 procent van de schedel, de kam, het dijbeen en de schouder blootgelegd. Die vondsten stelden de wetenschappers in staat om dit jaar te concluderen dat het om een niet eerder geïdentificeerde soort gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisje (4) vindt 220 miljoen jaar oude voetafdruk dinosaurus op strand Wales

"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.

Wat betekent Tlatolophus?

De naam Tlatolophus is afgeleid van het woord 'tlahtolli', wat 'woord' of 'verklaring' betekent in de inheemse Nahuatl-taal. 'Lophus' betekent kam in het Grieks, een verwijzing naar de 1,32 meter lange kam van het ontdekte exemplaar.

Volgens het INAH lijkt de kam van de dinosauriër sterk op het symbool dat door Centraal-Amerikaanse volkeren werd gebruikt in manuscripten om communicatie en kennis uit te beelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore