'Heel andere oorlog'

Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan

14 mei 2021 01:05 Aangepast: 14 mei 2021 18:27
Een raketinslag in het noordelijke deel van de Gazastrook. Beeld © ANP

Israëlische grondtroepen hebben met luchtsteun doelen in de Gazastrook aangevallen, heeft het Israëlische leger gemeld op Twitter. Later verklaarde het leger dat de troepen niet daadwerkelijk het gebied zijn ingetrokken, maar hun aanval vanaf Israëlische bodem hebben uitgevoerd.  

Eerder meldde het leger nog wel dat het gebied was binnengetrokken. Het ging om een 'intern communicatieprobleem', zo klonk het vervolgens. "Een belangrijk verschil", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Wat je nu vooral ziet zijn luchtbombardementen. Wanneer grondtroepen daadwerkelijk Gaza intrekken krijg je een heel andere oorlog. Het zou een enorme escalatie zijn."

De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza was in 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang woedde, kwamen meer dan 2200 inwoners van de Gazastrook om het leven.

'Enorme bombardementen'

De luchtaanvallen van vannacht op het gebied waren de zwaarste sinds het conflict maandag ontbrandde, zegt Koens. "Wat we nu zien zijn enorme bombardementen op de Gazastrook, veel groter dan de toch al zware aanvallen die we de afgelopen dagen hebben gezien", zegt Koens.

Militante Palestijnen vuren op hun beurt al dagen raketten op Israël af vanuit de Gazastrook. De enclave wordt gedomineerd door de Hamas-beweging. Het ging volgens Israëlische media alleen vandaag al om 200 raketaanvallen. Een woordvoerder had eerder al gezegd dat het Israëlische leger zich voorbereidt op "verschillende scenario's" en dat een grondoffensief daar een van was.

"De berichten die ik uit Gaza krijg zijn beangstigend", zegt Koens. "De paniek en wanhoop is groot, de Palestijnen in de Gazastrook worden van alle kanten beschoten, en ze kunnen nergens heen. Uit het noorden van de Gazastrook, vlak aan de grens met Israël, zijn mensen op de vlucht geslagen. Ze overnachten in scholen in de hoop dat die niet gebombardeerd zullen worden." Dat is ook te zien op deze beelden:

Twee keer Texel

"Het is belangrijk om te beseffen dat Gaza klein is, het is een kuststrook twee keer groter dan Texel", vervolgt Koens. "Maar dan met twee miljoen inwoners. Ik zie in mijn werk veel ellendige plekken, maar ken geen plek die zo uitzichtloos en ellendig is als de Gazastrook. Arm, verslagen. Het is er simpelweg onleefbaar, zegt ook de VN al een aantal jaar." 

Waarnemers hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat Israël overgaat tot een grootschalige grondoperatie. Het risico op grote aantallen verliezen zou te hoog zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust Israël en Palestijnen blijft aanhouden, regeringsleiders zijn bezorgd

Veiligheidsraad VN zondag bijeen vanwege geweld Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur.

Eerder werd gisteren bekend dat een spoedzitting vandaag niet door zou gaan. Diplomaten zeiden dat de Verenigde Staten niets voelden voor een openbare spoedzitting. De raad heeft deze week al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld in de Gazastrook. Dat leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Daar hadden alle vijftien leden mee moeten instemmen, maar naar verluidt lagen de VS dwars. Washington geldt als een belangrijke bondgenoot van Israël.

Lynchpartijen in Israël: 'Misschien wel gevaarlijker dan raketten'

Het oplaaiende geweld tussen Israël en de Palestijnen heeft geleid tot grootschalige onrust in Israël zelf. Vooral op plekken waar veel Israëlische Palestijnen wonen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore