'Respectloos'

Buurtgenoten houden uitzetting mannen Glasgow tegen met urenlange blokkade

13 mei 2021 22:35 Aangepast: 13 mei 2021 23:12
Na een zeven uur durende blokkade konden de mannen het busje verlaten. Beeld © ANP

Een menigte van honderden buurtgenoten heeft vandaag in Glasgow weten te voorkomen dat twee Indiase mannen zouden worden afgevoerd door de Britse immigratiedienst. De blokkade hield urenlang aan. Het was de Schotse politie die de mannen uiteindelijk, onder gejuich van de menigte, uit het busje bevrijdde.

Vanochtend vroeg, juist toen het Suikerfeest van start ging, deed de Britse immigratiedienst een reeks invallen in de Schotse stad. De timing was tegen het zere been van de buurtgenoten, die het hadden over een 'respectloze' actie. Ze gingen om het busje heen staan waarin de immigratiedienst twee mannen wilde afvoeren.

Zeven uur

De immigratiedienst waarschuwde de Schotse politie omdat het transport niet verder kon. Maar de politie besloot dat de mannen moesten worden vrijgelaten: na zeven uur gingen de deuren van het transportbusje weer open.

De blijdschap is enorm. Daarbij speelt ook de rivaliteit tussen Schotland en het Verenigd Koninkrijk een rol. De Schotten willen zelf zeggenschap over immigratie, maar die wordt aangestuurd vanuit Londen. Vandaar dat de Schotse premier Nicola Sturgeon de bevrijdingsactie van de politie prees. Ze gaf de Britse overheid de schuld van het ontstaan van de 'gevaarlijke situatie' vandaag in Glasgow.

Coronamaatregelen

De politie in Glasgow zegt te hebben gehandeld 'in het belang van de veiligheid, de volksgezondheid en het welzijn van iedereen die betrokken was bij de aanhouding en het daaropvolgende protest'. Ook in Schotland zijn grote bijeenkomsten verboden als onderdeel van de coronamaatregelen.

Premier Sturgeon zegt een klacht te hebben ingediend over de gang van zaken bij de Britse regering. Ook heeft ze gevraagd ervoor te zorgen dat dit soort situaties zich in de toekomst niet meer voordoet.

Honderden buurtgenoten wisten het transport van de twee mannen te voorkomen. Honderden buurtgenoten wisten het transport van de twee mannen te voorkomen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore