'Nieuwe ruimterace'

Russische filmploeg gaat eerste 'ruimtefilm' maken in ISS

13 mei 2021 22:03 Aangepast: 13 mei 2021 22:09
Actrice Joelia Peresild vandaag bij de presentatie van het project. Beeld © ANP

Rusland stuurt een actrice en een regisseur naar de ruimte om daar een film te maken. De filmploeg vertrekt volgens ruimtevaartorganisatie Roskosmos komend najaar naar het ruimtestation ISS. Ze moeten de komende maanden eerst een astronautentraining ondergaan.

Het filmproject met de populaire actrice Joelia Peresild en regisseur Klim Sjipenko lijkt deel uit maken van een nieuw soort ruimterace. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde vorig jaar al aan samen met acteur Tom Cruise een film te willen maken in het internationale ruimtestation.

3000 aanmeldingen

Rusland wil nu als eerste zo'n uniek project uitvoeren. Het ontbrak niet aan potentiële deelnemers. Roskosmos kreeg zo'n 3000 aanmeldingen binnen. De keus viel uiteindelijk op de 36-jarige actrice Peresild, die onder meer bekend is van de film The Edge uit 2010.

Een Russische bevoorradingssonde (links) bij het ISS, afgelopen februari. Een Russische bevoorradingssonde (links) bij het ISS, afgelopen februari.

Peresild moet nu een rol gaan spelen in een 'ruimtedrama', dat mede wordt geproduceerd door Roskosmos en een Russische staatsomroep. Die hebben nog niet bekendgemaakt wat voor rol de actrice precies krijgt of wat voor plot verwacht kan worden.

Deel ruimtestation nagebouwd

De filmploeg wordt de komende maanden getraind in een nagebouwd deel van het ISS. Die voorbereidingen worden ook gefilmd. Het team vliegt dan op 5 oktober met een Sojoez-capsule naar het ISS. "Wens ons geluk", schreef Peresild op Instagram.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtestation ISS lekt ongebruikelijk veel lucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore