Raketten en rellen

Onrust Israël en Palestijnen blijft aanhouden, regeringsleiders zijn bezorgd

13 mei 2021 10:37 Aangepast: 13 mei 2021 10:37
Israëlische troepen tijdens botsingen met Palestijnse demonstranten. Beeld © EPA

Het blijft onrustig in Israël en de Palestijnse gebieden. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn in de Gazastrook minstens 65 mensen omgekomen sinds het geweld op maandag escaleerde. Onder de doden zijn een militaire commandant en andere leiders van de Hamas-beweging. Israël meldde tot nu toe zes slachtoffers, onder wie ten minste één militair.

In meerdere steden in Israël komen Palestijnse demonstranten in opstand tegen de regering, op veel plaatsen in het land kwam het tot rellen. Volgens Israël heeft Hamas in totaal 1500 raketten gelanceerd. De Israëlische krijgsmacht waarschuwt Hamas voor 'een antwoord'.

Regeringsleiders maken zich zorgen. De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft gebeld met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Blinken riep op tot een einde aan het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen. President Biden sprak met Benjamin Netanyahu, de premier van Israël. Volgens de New York Post zal Biden later verklaren wat er in dat gesprek is besproken. Hij hoopt dat het oplaaiende geweld afneemt, 'hoe sneller hoe beter'. 

Stop de waanzin

Reuven Rivlin, de president van Israël, vraagt zijn volk 'de waanzin te stoppen'. "We zijn te druk bezig met een nutteloze burgeroorlog." De Palestijnse beweging Hamas roept Arabische burgers op om 'op te staan tegen de vijand van ons en jullie'. 

Palestijnen verlaten hun huizen uit angst voor het geweld. Palestijnen verlaten hun huizen uit angst voor het geweld.

In meerdere steden in Israël vielen de afgelopen dagen Palestijnen en joodse inwoners elkaar aan. Bij deze confrontaties vielen meerdere gewonden. Nationalistische radicalisten vernielden Palestijnse winkels en een dag eerder hadden Palestijnse relschoppers een synagoge in de stad Lod in brand gestoken. In Lod werd woensdag de noodtoestand uitgeroepen en is een avondklok ingevoerd. 

Staakt-het-vuren

Volgens Olaf Koens, RTL Nieuws-correspondent in het Midden-Oosten, kunnen we inmiddels spreken van 'de grootste escalatie sinds de oorlog in Gaza in 2014'. "We hebben de afgelopen jaren vaker gezien dat er raketten over en weer worden geschoten, maar een grote aanval op Tel-Aviv, zoals afgelopen nacht en de nacht er voor, dat is echt ongekend. Wat ik ook voor vrees is dat een staakt-het-vuren nog op zich laat wachten. De afgelopen jaren was er steeds ruimte voor externe bemiddeling, landen als Egypte of Qatar wisten de gemoederen te bedaren. Voorstellen voor een dergelijke interventie zijn tot nu toe van tafel geveegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

Het begon met de uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sjeikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Dat resulteerde in onrust bij de Al-Aqsamoskee, waar de Israelische politie binnenviel met traangas en flitsgranaten. Dat komt hard aan bij moslims, voor wie de Al-Aqsa heilig is. Hamas zocht vergelding en vuurde, voor het eerst in lange tijd, raketten af naar Jeruzalem. Sindsdien is het niet meer rustig geweest. 

Moskou vindt dat er dringend een spoedvergadering moet komen van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet van Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland. 

Moeite met het woord 'oorlog'

Reuven Rivlin, de president van Israël, waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de joodse en de Palestijnse bevolking in zijn land. Eerder gaf de VN-commissaris Tor Wennesland aan dat hij vreesde voor 'een totale oorlog'. "Ik heb een beetje moeite met het begrip 'totale oorlog'", zo schreef Olaf Koens, gisteren. "Dat woord doet denken aan andere tijden. Maar er is genoeg om je zorgen over te maken. Dit is de grootste escalatie sinds de laatste oorlog in Gaza in 2014. Dat was een grondoffensief. Dan trekt het Israëlische leger met tanks de Gazastrook binnen, en dat kan niet anders dan een bloedbad worden."

"Ik denk dat iedereen een nieuw grondoffensief wil voorkomen. Waar ook zorgen over zijn, is dat de rellen in de Israëlisch-Palestijnse steden verder uit de hand lopen. De afgelopen dagen waren daar al schietpartijen, allerlei confrontaties tussen de joodse en de Palestijnse inwoners. Gisteren zag ik beelden van lynchpartijen. Groepen Israëliërs die taxichauffeurs uit de auto sleuren en voor dood achterlaten, Palestijnen die nietsvermoedende Israëli's halfdood slaan. Misschien is dat nog wel een grotere zorg dan het over en weer schieten van raketten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore