Ga naar de inhoud
12-18 jaar

Duitsland wil tieners vaccineren vóór begin komend schooljaar

Een arts in het Duitse Pforzheim zet in een supermarkt overgebleven prikken bij wie dat maar wil. Beeld © ANP / dpa

Duitsland wil vóór het begin van het komende schooljaar leerlingen tussen 12 en 18 jaar gevaccineerd hebben, zodat ze weer normaal naar school kunnen. Daarvoor moet eerst nog een vaccin worden goedgekeurd voor gebruik bij tieners onder de 16.

Het Pfizervaccin is in de Europese Unie al wel goedgekeurd voor 16-plussers. Het is de bedoeling dat het straks ook kan worden gebruikt voor jongeren ouder dan 12. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA laat waarschijnlijk volgende maand weten of dat mag.

Veilig en effectief

Canada was vorige week het eerste land dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurde voor jongere tieners. Gisteren gebeurde dat ook in de Verenigde Staten. De fabrikant had in maart laten weten dat uit onderzoek was gebleken dat het vaccin veilig en effectief is voor 12- tot 15-jarigen.

Waarom
Lees ook:
Waarom worden jongeren nog niet gevaccineerd? 'Heeft zeker zin'

In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad vorige maand in elk geval te beginnen met het vaccineren van jongeren van 16 en 17 jaar met een kwetsbare gezondheid. Het gaat dan met name om jongeren met het syndroom van Down, ernstig nierfalen, bloedkanker, ademhalingsproblemen en morbide obesitas.

Verspreiding virus

De meeste kinderen en tieners hebben zelf niet zoveel last van het coronavirus, maar het is belangrijk om ze te vaccineren omdat ze een duidelijke rol spelen in de verspreiding van het virus. Dat zei OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy onlangs tegen Editie NL.

Nederland telt 3,4 miljoen inwoners jonger dan 18, zo'n 20 procent van de bevolking. "Als zij niet worden gevaccineerd en anderen mensen om welke reden dan ook zich niet laten vaccineren, dan heeft dat invloed op de vaccinatiegraad", zei Illy.

Bekijk ook: Britten op stoom met vaccineren

01:32
Bij het Britse vaccinatieprogramma zit de vaart er flink in. De komende tijd zitten er steeds meer versoepelingen aan te komen, tot opluchting van iedereen.