Ga naar de inhoud
Schutters opgepakt

Zeker 9 doden bij schietpartij op Russische school

De school wordt bestormd. Beeld © Tass

Bij een schietpartij op een school in de Russische stad Kazan zijn zeker 9 mensen om het leven gekomen. Er liggen 16 gewonden in het ziekenhuis. Vijf van hen zijn in kritieke toestand.

Media spraken aanvankelijk van een hoger dodental en twee schutters, maar dat bleek later anders te zijn. De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat vier jongens, drie meisjes en één leerkracht om het leven zijn gekomen.

Er is één aanslagpleger gearresteerd, een 19-jarige jongen. Hij zou een ex-leerling van de school zijn.

Scholen beveiligd

Op social media zijn beelden te zien van leerlingen die uit het raam springen, en van gewonden die worden afgevoerd.

De politie heeft extra beveiligingsmaatregelen ingesteld op andere scholen in Kazan, de hoofdstad van de republiek Tatarstan.

Op onderstaande beelden is de paniek zichtbaar onder de mensen die zich rond de school hebben verzameld:

Op beelden is te zien hoe de dader wordt overmeesterd door de politie: 

Schietpartijen op school komen in Rusland niet erg vaak voor, maar de afgelopen jaren zijn er toch enkele zeer gewelddadige incidenten geweest. Meestal waren leerlingen de daders. De laatste was in 2018 in de Krim, toen een jongen 19 medeleerlingen doodschoot en daarna een eind maakte aan zijn eigen leven.

Naar aanleiding van de schietpartij in Kazan heeft president Vladimir Poetin aangekondigd dat hij laat onderzoeken of de Russische wapenwet moet worden aangescherpt. Een van de schutters zou een wapenvergunning hebben gehad.