Mysterie rond artsen

Vermiste arts Navalny teruggevonden: 'Iedereen dacht dat hij was opgeruimd'

10 mei 2021 13:18 Aangepast: 10 mei 2021 13:53
De teruggevonden arts Murakhovsky, beeld van vorig jaar. Beeld © AFP

De Russische arts die oppositieleider Aleksej Navalny behandelde na zijn vergiftiging is weer teruggevonden. De man was drie dagen lang vermist en dat riep veel vraagtekens op in Rusland. Correspondent Eva Hartog: 'Dat iedereen dacht dat hij was opgeruimd, zegt veel over het Rusland van nu.'

Vorige week vrijdag ging de arts, Aleksander Murakhovsky, in zijn eentje wandelen in een bosrijk moeras. Hij kwam die dag echter niet terug. Omdat er in het moeras veel wilde dieren leven, werd er een zoektocht gestart. 

Maar vanochtend dook Murakhovksy ineens op in een klein dorp. Hij gaf aan in goede gezondheid te verkeren en wilde eigenlijk niet worden onderzocht. Toch is hij voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. Over de reden van zijn vermissing wordt nog niks gezegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische arts 'vermist' die oppositieleider Navalny behandelde

Murakhovsky was hoofdarts van het ziekenhuis waar Navalny naartoe werd gebracht, nadat hij in elkaar stortte in het vliegtuig op weg naar Moskou. Er moest een noodlanding worden gemaakt en Navalny kwam terecht in een ziekenhuis in de dichtstbijzijnde stad Omsk. In onderstaande video kun je zien hoe dat destijds ging:

'Marionet van autoriteiten'

In de dagen dat Navalny in het ziekenhuis lag, stond Murakhovsky de pers te woord. In die gesprekken kwam hij met verschillende theorieën over wat er mis zou zijn met Navalny. Zo zou die een te lage bloedsuikerspiegel hebben gehad. Over een mogelijke vergiftiging van Navalny sprak hij niet. Later werd in een ziekenhuis in Duitsland dat Navalny was vergiftigd met het zenuwgas novitsjok.

Volgens Rusland-correspondent Eva Hartog is Murakhovsky op z'n zachtst gezegd 'een niet heel gerespecteerd figuur in oppositiekringen'. ''Er zijn grote twijfels rond zijn onafhankelijkheid. Murakhovsky vertraagde ook Navalny's vertrek naar Duitsland. Toen hij na afloop promotie kreeg, zag dat er van buitenaf uit als een beloning van de autoriteiten.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Magere Navalny voor het eerst na hongerstaking weer te zien

Toch was de verdwijning van Murakhovsky voor Kremlin-critici heel verdacht. Dat komt omdat twee andere artsen die Navalny destijds behandelden inmiddels zijn overleden. De een aan een hartstilstand, de ander aan een beroerte. De mannen waren 55 en 63 jaar oud.

Die twee dode artsen zouden volgens critici betrokken zijn bij de verklaring dat Navalny is vergiftigd. Alleen is dat nooit bevestigd. 

Een van de mensen uit het kamp-Navalny verwoorde het gister als volgt op de Russische TV: ''Natuurlijk kunnen mensen zomaar vermist raken. Maar een systeem waarin iemand vermist raakt en iemand anders overlijdt. Ik kan niet geloven dat het allemaal toeval is.'' Er werd dan ook volop gespeculeerd dat Murakhovsky zou zijn 'geruimd' door de Russische autoriteiten omdat hij te veel wist. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 1500 aanhangers Navalny vast na protesten Rusland

Wantrouwen

Volgens correspondent Hartog zegt die reactie veel over het wantrouwen in het land. "Dat bij zoveel mensen die eerste gedachte is dat hij is 'opgeruimd' zegt veel over het Rusland van nu. Het Rusland waar zelfs mensen die meewerken met het regime bang zouden moeten zijn. Bang omdat ze misschien te veel weten, bang dat hen daarom voor de zekerheid de mond wordt gesnoerd.'' 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore