Groot beddentekort

'Leg het land plat': Druk op regering India om nieuwe lockdown in te stellen

10 mei 2021 09:06 Aangepast: 10 mei 2021 09:13
Medisch personeel maakt extra bedden klaar voor Covid-patiënten. Beeld © EPA

Een groot gebrek aan bedden en aan medische zuurstof in ziekenhuizen, en het aantal besmettingen neemt maar toe: in India groeit de druk op de regering om weer een nationale lockdown in te stellen.

De autoriteiten maakten vandaag bekend dat er ruim 366.000 nieuwe coronabesmettingen bij zijn gekomen. 3754 mensen zijn overleden door het virus.

En daar moet nog bij gezegd worden dat die cijfers geen volledig beeld geven: de Indiase coronacijfers vallen op maandagen namelijk vaak lager uit omdat in weekenden minder wordt getest. 

Experts waarschuwen daarom dat de daadwerkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen vermoedelijk veel hoger zullen uitvallen dan de autoriteiten hebben gemeld.

Grootste dagelijkse stijging

India heeft sinds het begin van de virusuitbraak in totaal ruim 22 miljoen besmettingen gemeld en een dodental van meer dan 246.000. Het 1,4 miljard inwoners tellende land registreerde zaterdag 4187 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus, de grootste dagelijkse stijging tot nu toe.

De ziekenhuizen kunnen het grote, toenemende aantal besmettingen en doodzieke patiënten niet aan. Er is niet voor iedereen plek. "Als je nu ziek wordt van corona, is Delhi de hel", zeggen bewoners

In deze video is te zien hoe het er in India aan toe gaat:  

Sommige lokale en regionale overheden hebben zelf al lockdowns ingesteld. Dat gebeurde onder meer in hoofdstad New Delhi. De belangenorganisatie van artsen verwijt de landelijke autoriteiten dat ze zich te passief opstellen. De groep eist een nationale lockdown om de tweede golf van het virus tegen te gaan.

'Leg het land plat

Ook de Amerikaanse autoriteiten mengen zich in de discussie. Anthony Fauci, de medisch topadviseur van het Witte Huis, adviseerde de Indiase autoriteiten het land plat te leggen. Zo kan volgens hem worden voorkomen dat het virus nog verder om zich heen grijpt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indiase premier Modi: van populair naar bekritiseerd leider om coronabeleid

De regering van premier Narendra Modi besloot vorig jaar wel tot een landelijke lockdown. Dat leidde toen tot chaotische toestanden. Miljoenen mensen hadden plots geen werk meer en vertrokken uit de grote steden. Ze moesten vaak te voet grote afstanden afleggen om weer thuis te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore