Verdwenen na jachtpartij

Russische arts 'vermist' die oppositieleider Navalny behandelde

09 mei 2021 21:57 Aangepast: 09 mei 2021 22:10
Murakhovsky staat de pers te woord nadat hij Navalny behandelde in augustus 2020 Beeld © Getty

Een Russische arts die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny meteen na diens vergiftiging behandelde, wordt vermist. Mogelijk is hij uit de weg geruimd, speculeren onder meer Duitse media. Murakhovsky verdween afgelopen vrijdag na een jachtpartij.

Eerder dit jaar stierven al twee specialisten die zich vorig jaar augustus in een ziekenhuis in het West-Siberische Omsk met Navalny bezighielden. De bekende Kremlin-criticus was daar met spoed naartoe gebracht nadat hij tijdens een vlucht onwel was geworden.

Promotie

De nu verdwenen chef-arts Murakhovsky sprak destijds met klem tegen dat Navalny was vergiftigd. Hij constateerde problemen met de stofwisseling. De chef-arts vertraagde ook de overbrenging van Navalny naar een ziekenhuis in Berlijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny over novitsjok: 'Alsof het leven uit je wordt gezogen'

Eind vorig jaar maakte hij promotie. Maar waarschijnlijk was hij wel degelijk op de hoogte van de vergiftiging. Mogelijk is hij daarom 'verdwenen', wordt gesuggereerd.

FSB

yDe twee andere dokters die Navalny behandelden, stierven in februari en maart. De ene specialist kreeg op 55-jarige leeftijd een hartaanval, de 63-jarige collega stierf aan een beroerte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny veroordeeld: 'Vermagerd, maar vol vechtlust'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore