Ga naar de inhoud
Vanaf 17 mei

Ruim 50 miljoen prikken gezet: Britten mogen binnenkort weer knuffelen

Britten mogen binnenkort weer knuffelen met mensen buiten het huishouden. Beeld © iStock

Als het aan de Britse regering ligt, mogen familieleden en vrienden elkaar vanaf 17 mei weer knuffelen. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die premier Boris Johnson morgen zal aankondigen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels meer dan 50 miljoen coronaprikken gezet sinds de vaccinatiecampagne begin december begon. Ruim 35 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad, en zeker 17 miljoen Britten kregen ook al een tweede.

Veel minder sterfgevallen

De regering meldde eerder deze week dat ruim een kwart van de volwassen bevolking volledig ingeënt is. Dit heeft volgens de regering al een 'aanzienlijke impact' gehad op het Verenigd Koninkrijk, dat eerder zwaar werd getroffen door de pandemie. Het aantal positieve testen en sterfgevallen door Covid-19 is dit jaar exponentieel afgenomen.

Einde
Lees ook:
Einde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij

De regering wil eind juli alle volwassenen een coronavaccin aanbieden. Volgens de minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, lijkt het erop dat dit gaat lukken. Vaccinatieminister Nadhim Zahawi noemde het vaccinatieprogramma tot dusver een groot succes.

Vanaf 17 mei

Volgens het Britse stappenplan om uit de coronalockdown te komen, is het de bedoeling meerdere regels over sociale contacten vanaf 17 mei op te heffen. In huis mogen zes mensen of twee huishoudens elkaar dan weer ontmoeten.

Daarnaast kunnen restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters zouden de deuren mogen heropenen. Vorige maand gingen de terrassen al open in Groot-Brittannië en dat leidde tot grote feestvreugde:

Terrassen Engeland weer open, vannacht al drukte bij pubs

01:50

"Als alles goed gaat, zal de premier morgen bevestigen dat er een versoepeling aankomt", zei minister Gove. Vriendschappelijke en intieme contacten is iets dat 'we hersteld willen zien'.

Het juiste moment

Ook deskundigen menen dat het juiste moment is aangebroken om beperkingen te beëindigen. Dat is mogelijk door het 'buitengewone succes' met de vaccinatiecampagne en de langdurige lockdown, aldus topvaccinoloog Pollard van de universiteit van Oxford in Britse media. "Dat betekent dat we ons hier in het Verenigd Koninkrijk in een zeer gelukkige positie bevinden."

Bekijk ook: Brits vaccinatieschema op stoom, inwoners mogen steeds meer

01:32
Kan
Lees ook:
Kan ik, als ik gevaccineerd ben, nog ziek worden of anderen besmetten?