Slachtoffers vooral scholieren

Tientallen doden bij aanslag middelbare school in Afghaanse hoofdstad

09 mei 2021 12:49 Aangepast: 09 mei 2021 12:49
Veel van de slachtoffers zijn jonge scholieren. Beeld © ANP

Bij een bomaanslag bij een meisjesschool in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 58 doden gevallen. De meeste daarvan zijn scholieren. In Afghanistan neemt het geweld opnieuw toe nu de Amerikaanse troepen zich uit het land terugtrekken.

In een sjiitische wijk in het westen van de hoofdstad ontplofte een autobom. De scholieren zouden in paniek naar buiten zijn gerend. Daarna volgden er nog twee ontploffingen.

Er zijn zeker 58 doden en 150 gewonden. De meeste daarvan zijn meisjes tussen de 11 en 15 jaar oud. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.

'Iedereen schreeuwde'

''Ik was met mijn klasgenootje, we liepen net de school uit toen er een explosie was'', vertelt de 15-jarige Zahra vanuit haar ziekenhuisbed. Haar arm brak door een stuk van een granaatscherf. 

''Tien minuten later was er nog een explosie, en een paar minuten later nog een'', zegt ze. ''Iedereen schreeuwde en alles zat onder het bloed. Ik zag amper nog iets.'' Haar klasgenootje heeft het niet overleefd.

Op de beelden is de ravage te zien: 

De aanslag is nog niet opgeëist. De Afghaanse overheid wijst naar de taliban, maar die ontkennen achter deze aanslag te zitten. Volgens hen zouden terreurgroepen die banden met de Islamitische Staat hebben verantwoordelijk zijn.

Toename geweld

In Afghanistan is het geweld de laatste paar maanden flink toegenomen, nu de Amerikaanse troepen zich uit het land aan het terugtrekken zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS op symbolische 11 september uit Afghanistan: 'Laten bevolking in de steek'

Vorige maand kondigde de Verenigde staten aan na 20 jaar al hun troepen uit Afghanistan weg te halen. Andere NAVO-lidstaten, waaronder Nederland, gaan dat ook doen. De aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington waren de aanleiding voor de invasie. 

Er wordt gevreesd dat de situatie in Afghanistan nog verder zal verslechteren nu de buitenlandse troepen het land gaan verlaten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore