Ga naar de inhoud
Geen absolute meerderheid

Schotse nationalisten winnen de verkiezingen, onafhankelijkheid dichterbij

Nicola Sturgeon, de leider van de Schotse Nationale Partij (SNP). Beeld © EPA

De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon hebben een grote zege behaald bij de regionale parlementsverkiezingen. Ze halen net geen absolute meerderheid, maar een nieuw referendum over onafhankelijkheid komt een stap dichterbij.

Sturgeon had ingezet op een absolute meerderheid, maar de Britse omroep BBC meldt dat haar dit net niet is gelukt. Regeringspartij SNP veroverde wel enkele zetels van de conservatieven en Labour.

Onafhankelijkheid stap dichterbij

Toch is de onafhankelijkheid van Schotland een stap dichterbij. Sturgeon kan namelijk een beroep doen op de Groene Partij. Zij zouden ook achter het referendum staan om met een zelfstandig Schotland weer bij de Europese Unie te horen. Het referendum over Schotse afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk zou dan eind 2023 kunnen worden gehouden, melden Britse media.

Want onafhankelijkheid, dat is waar veel Schotten van dromen. "Door brexit is alles anders geworden", zeggen ze in onderstaande video.

Schotten dromen van onafhankelijkheid: 'Door brexit is alles anders'

02:20
De steun voor zo'n zelfstandig Schotland is het afgelopen jaar alleen maar gegroeid.

Tegenstanders van de onafhankelijkheid stellen echter dat de SNP zonder absolute meerderheid geen opdracht van de kiezer heeft gekregen om Schotland uit het Verenigd Koninkrijk te loodsen.

Schotten tegen vertrek uit EU

De Britse premier Boris Johnson heeft al herhaaldelijk gezegd de 'roekeloze' raadpleging niet toe te staan. Sturgeon kan dan naar de rechter stappen. Bij het vorige referendum in 2014 stemde 55 procent voor verblijf in het Verenigd Koninkrijk en tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Johnson
Lees ook:
Johnson bang voor Europese blokkade van coronavaccins