Leonardo da Vinci

Veilinghuis hoopt op 13,8 miljoen euro voor tekening van berenhoofd

08 mei 2021 18:31 Aangepast: 08 mei 2021 18:51
Het werk van Leonardo da Vinci dat wordt geveild. Beeld © Veilingshuis Christies.

Het internationale veilinghuis Christie's hoopt met een tekening van 7 bij 7 centimeter bijna 14 miljoen euro op te halen. Het gaat om een tekening van een berenhoofd gemaakt door Leonardo da Vinci. De verwachtte opbrengst: 8 tot 12 miljoen pond (9,2 tot 13,8 miljoen euro.)

Het werk wordt op 8 juli geveild door Christie's in Londen. Ben Hall van Christie's New York noemt de tekening een van de belangrijkste werken uit de Renaissance die nog in particuliere handen is. In het geval van Da Vinci zou het om minder dan tien werken gaan. 

'Wereldwijd bewonderd'

Door de eeuwen heen is het werk in handen geweest van de meest vooraanstaande verzamelaars op het gebied van oude meesters, zegt hij. "Het wordt wereldwijd bewonderd en het wordt getoond in prestigieuze musea. Christie's is vereerd om deze Leonardo op de markt te brengen."

'Head of Bear' tijdens een expositie in  St. Petersburg 'Head of Bear' tijdens een expositie in St. Petersburg

Mogelijk wordt dit het duurste werk van Da Vinci dat tot nu toe door Christie's in Londen werd verkocht. In 2001 ging Da Vinci's 'Horse and Rider' voor ruim 8 miljoen pond (9,2 miljoen euro) over de toonbank.

Dat was volgens het veilinghuis destijds een recordbedrag dat tijdens een veiling van Christie's in Londen werd neergelegd voor een werk van de Italiaanse kunstenaar. 'Head of a Bear' steeg door de jaren heen enorm in waarde. In 1860 werd het nog voor 2,5 pond (2,87 euro) aan Christie's verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze sneakers van Kanye West moeten ruim 1 miljoen dollar opbrengen

"Ik heb alle reden om aan te nemen dat we in juli een nieuw record behalen met 'Head of a Bear', een van de laatste tekeningen van Leonardo die naar verwachting op de markt zal komen", zegt Stijn Alsteens van Christie's.

De tekening is deze maand nog in New York en in Hong Kong te zien, voor het naar Christie's in Londen gaat. Daar is het van 1 tot 6 juni te zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze fles wijn moet 830.000 euro opleveren

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore