Ontgroeningsgrap

Franse militair vastgebonden op schietbaan terwijl bommen om hem heen vallen

08 mei 2021 18:40 Aangepast: 08 mei 2021 18:43
Beeld van het Franse luchtmacht vliegtuig Mirage 2000D ter illustratie. Beeld © AFP

Een Franse militair heeft een klacht ingediend nadat hij slachtoffer werd van een ontgroeningsgrap. Hij werkte nog maar net op een vliegbasis, toen collega's hem vastbonden op een schietbaan. Ze lieten bommen vallen en schoten rondom hem met straaljagers.

Dit meldt zijn advocaat aan de Franse Krant La Provence.

De jonge piloot werkte in maart 2019 nog maar net op een vliegbasis in het zuiden van Corsica, toen collega's hem vastbonden met tape. Hij kreeg een zak over zijn hoofd en zijn collega's maakten hem vast aan een doelwit op een schietbaan.

De militair hoorde vervolgens straaljagers het vuur openen. Minutenlang hoorde hij de munitie om zich heen vallen, meldt de Franse krant.

Incident is vastgelegd 

Het incident is opgenomen en de Franse krant laat ook foto's zien. Hierop is volgens de krant te zien dat de militair geblinddoekt en roerloos op de baan ligt. De daders zouden duidelijk herkenbaar in beeld zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

9,5 jaar cel voor drogeren en doodslaan ex-militair uit Hoogeveen

Deze beelden en de klacht kunnen leiden tot veroordeling voor het opzettelijk in gevaar brengen van iemands leven, meldt de advocaat van de militair.

Een woordvoerder van de Franse luchtmacht laat weten dat er een onderzoek is gestart nadat de stafchef in mei 2019 over het incident hoorde. "De luchtmacht veroordeelt elke activiteit die fysieke of psychische schade aan haar personeel kan toebrengen", zei hij.

Niet de eerste keer 

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Franse militairen in opspraak raken. In januari zijn drie Franse soldaten veroordeeld vanwege de dood van een jonge rekruut die in 2012 verdronk op de Saint-Cyr-academie. Het 24-jarige slachtoffer was toen gevraagd om midden in de nacht door drassig water te zwemmen, gebukt onder apparatuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtmacht oefent 's avonds met F-16's: 'Mijn dochtertje wordt in paniek wakker'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore