Opnieuw record coronadoden

Indiase premier Modi: van populair naar bekritiseerd leider om coronabeleid

08 mei 2021 16:51 Aangepast: 10 mei 2021 12:10
De regering van premier Narendra Modi krijgt kritiek voor de aanpak van de coronacrisis. Beeld © People GmbH / SIPA Press

Opnieuw bereikte India vandaag een recordaantal coronadoden. Er is een flink tekort aan bedden, zuurstof en apparatuur. Ondertussen gaat een bouwproject van het parlement ter waarde van 1,8 miljard dollar gewoon door. Dat komt de regering op veel kritiek te staan. De populariteit van premier Narendra Modi is tijdens de zware coronagolf beschadigd.

In de eerste coronagolf werd India nog geprezen om de corona-aanpak. De regering nam het virus serieus en wist de bevolking binnen te houden. Tijdens de piek van de eerste golf overleden er zo'n 1000 mensen per dag aan corona. 

Grauwe lucht

De verschillen met nu zijn schrijnend: mensen overlijden voor de deur van het ziekenhuis door een tekort aan plekken. Vandaag zijn er voor het eerst meer dan 4000 doden op één dag geregistreerd. 

De lucht in India kleurt grauw doordat crematoria dag en nacht draaien om alle lichamen te kunnen cremeren.

De tegenstelling van de eerste en tweede coronagolf is ook te zien in de manier waarop de Indiase premier Narendra Modi met het coronavirus omgaat. "Tijdens de eerste coronagolf stond Modi er echt als leider van het land", zegt India-correspondent Eva Oude Elferink. 

"Hij hield wekelijks toespraken op televisie waarin hij de ernst van het virus benadrukte en mensen aandrong om zich aan de maatregelen te houden."

Zoon van arme theeverkoper 

"Modi is enorm populair. Zijn hele reputatie is opgebouwd rond het beeld van een leider die maar 4 of 5 uur per nacht slaapt, en de rest van de tijd alleen maar bezig is het landsbelang te dienen. De zoon van een arme theeverkoper die opklom tot premier. Dat inspireert heel veel mensen", zegt Oude Elferink.

Toen Modi in 2014 premier werd, presenteerde hij zichzelf als iemand die de economische groei in India zou stimuleren en het land op de kaart zou zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst regeert in India: 'Als je nu ziek wordt door corona, is Delhi de hel'

De lockdown die vorig jaar werd ingesteld hield corona onder controle, maar heeft wel zware gevolgen gehad voor de economie. Veel arme mensen raakten hun baan kwijt en miljoenen mensen werden dakloos. "Toch daalde de populariteit van Modi nauwelijks", zegt Oude Elferink.

Lange tijd teerde de premier op het succes van de eerste coronagolf. Zelfs toen in sommige rekenmodellen al voorspeld werd dat India de verkeerde kant op zou gaan, weigerde de regering van Modi een gigantisch hindoefestival te annuleren. Cricketwedstrijden, bijgewoond door tienduizenden mensen, gingen ook door. En nog belangrijker voor Modi: campagnebijeenkomsten voor lokale verkiezingen.

Een campagnebijeenkomst in deelstaat West-Bengalen, begin maart. Een campagnebijeenkomst in deelstaat West-Bengalen, begin maart.

Voor het eerst lijkt dat nu echt gevolgen te hebben voor de populariteit van Modi, die ondertussen nog steeds hard bezig is om zijn reputatie hoog te houden. "Onlangs werd er zelfs een workshop georganiseerd voor ambtenaren en diplomaten hoe zij moeten omgaan met alle negatieve publiciteit over het handelen van de regering rond corona. Bijvoorbeeld door de aandacht te vestigen op positieve verhalen over wat India wél goed doet", zegt Oude Elferink.

"Ze willen het imago hoog houden dat India het zelf allemaal wel redt. Toen verschillende landen, waaronder Nederland, hulp aanboden beschreef de Indiase minister van Buitenlandse Zaken dat als 'teken van vriendschap', en niet als een dringende noodzaak. India wil zich niet ondergeschikt opstellen."

Bouwproject van 1,8 miljard dollar

Volgend jaar is India 75 jaar onafhankelijk en dat gaat groots gevierd worden. In het kader daarvan wil de regering een nieuw parlementsgebouw en huis voor de premier zelf bouwen. Ook andere overheidsgebouwen krijgen een opknapbeurt. Het prijskaartje van dit project: 1,8 miljard dollar. Ook daar is veel kritiek op.

Oude Elferink: "In New Delhi liggen door de lockdown alle bouwprojecten momenteel stil, behalve dit project. Het nieuwe parlementsgebouw moet het 'Nieuw India' uitstralen dat deze regering zegt voor te staan. Maar er zijn er velen die zeggen dat al dat geld beter gebruikt kan worden."

Het bouwproject wordt het Central Vista project genoemd. Het bouwproject wordt het Central Vista project genoemd.

Het dodental in India komt nu neer op meer dan 200.000, maar het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Experts zeggen tegen The Guardian dat het aantal sterfgevallen in grote steden als Mumbai wel 60 of 70 procent hoger zou kunnen liggen dan nu bekend is. Niet alle cijfers worden namelijk juist bijgehouden.

Gevolgen voor de hele wereld

India heeft op dit moment het twee na hoogste aantal coronadoden ter wereld. In Brazilië en de Verenigde Staten zijn nog steeds het meeste aantal mensen overleden aan het virus.

Anders dan president Jair Bolsonaro en oud-president Donald Trump, heeft Modi nooit getwijfeld aan de ernst van het coronavirus. Volgens critici heeft de premier bij de tweede golf wel te laat toegegeven dat het misging in zijn land, waardoor dat voor de hele wereld gevolgen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zorgelijk is de Indiase coronavariant voor Nederland?

"India is ontzettend belangrijk voor de levering van coronavaccins", zegt Oude Elferink. "Hier staat een van de grootste vaccinproducenten die levert aan onder andere Covax, het programma dat vaccins levert aan arme landen. Omdat de vraag in India nu zo groot is, ligt de export van vaccins nu al weken stil."

Het lage vaccinatietempo in India kan mogelijk ook voor Europa bedreigend zijn. Terwijl het coronavirus rondgaat, blijven er kansen voor nieuwe mutaties om te ontstaan. "Zolang het in landen als India niet veilig is, is het nergens veilig", zegt Oude Elferink.

Bekijk ook: 'Roep coronacrisis uit tot nationale ramp'

Het is een schrijnend beeld: een ic-arts in New Delhi is dag en nacht bezig om zuurstof te regelen voor zijn patiënten. Als hij eindelijk een voorraad binnenkrijgt, blijkt dat maar genoeg voor een paar uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore