Na overlijden moeder

Ophef om plotseling uitroepen nieuwe Zoeloekoning

08 mei 2021 10:25 Aangepast: 08 mei 2021 14:46
Zoeloes bij de begrafenis van de oude koning. Beeld © Getty Images

De oudste zoon van de overleden Zoeloekoning Goodwill Zwelithini is uitgeroepen tot zijn opvolger. Dat ging niet zonder slag of stoot: zijn moeder werd regentes, maar kwam plotseling te overlijden. In haar testament werd oudste zoon Misuzulu uitgeroepen tot koning.

In maart overleed koning Goodwill Zwelithini. Eén van zijn vele vrouwen, Mantfombi Diamini-Zulu, werd daarna regentes: ze volgde hem tijdelijk op. Deze week overleed ze plotseling. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoeloekoning moet geweld Zuid-Afrika stoppen

Waaraan ze overleed, is nog onduidelijk. Er gaan geruchten dat ze zou zijn vergiftigd.

Live op televisie

Het testament van Mantfombi Diamini-Zulu werd vanuit het KwaKhangelamankengane Royal Palace live op televisie voorgelezen. Daarin stond dat haar 46-jarige zoon prins Misuzulu de nieuwe koning moest worden.

Die onthulling zorgde voor ophef. Volgens de BBC lieten familieleden duidelijk horen dat ze het er niet mee eens waren.

Negende koning

De 46-jarige Misuzulu Zulu kaZwelithini wordt de negende Zoeloekoning. Het is een ceremoniële functie, maar als leider van de 12,5 miljoen Zoeloes heeft hij veel invloed. Volgens de BBC heeft de koninklijke familie een jaarlijks budget van 4 miljoen euro.

Ruim een vijfde van de Zuid-Afrikanen behoort tot deze bevolkingsgroep, inclusief de vorige president van het land, Jacob Zuma. De meeste Zoeloes wonen in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore