Vreemde hertelling fascineert VS

Half jaar na verlies van Trump worden weer stemmen geteld

08 mei 2021 06:49 Aangepast: 08 mei 2021 12:22
In het Veterans Memorial Coliseum in Phoenix, Arizona, hertelt bedrijf CyberNinjas stemmen. Beeld © AP

In een verlaten stadion in de Amerikaanse staat Arizona zijn ze nog steeds bezig met de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Twee miljoen stembiljetten worden daar geïnspecteerd in de derde 'hertelling' in een halfjaar tijd. Maar er zijn grote twijfels over de betrouwbaarheid ervan. "Ik zie een hoop rare dingen gebeuren", zegt een lokale bestuurder. "Het is heel erg onprofessioneel."

Oud-president Trump denkt dat de doorlichting van de stemmen zal aantonen dat hij de eigenlijke winnaar is in de woestijnstaat. Hij eist dat ook andere staten de uitslag opnieuw controleren. "Ze zullen hier duizenden stemmen vinden", zegt hij. "En daarna gaan we kijken naar Pennsylvania en Georgia. Deze verkiezingen waren doorgestoken kaart."

Complot

De hertelling wordt uitgevoerd in opdracht van de senaat van de staat Arizona, waar Republikeinen 150.000 dollar belastinggeld gaven aan een internetbedrijfje dat geen ervaring heeft met stemonderzoek.

Correspondent Erik Mouthaan vertelt dat de oprichter van het bedrijf CyberNinjas complottheorieën aanhangt. "Deze man denkt dat er in Duitsland een geheime server staat met daarop de echte uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en dat de CIA en het leger in een vuurgevecht raakten met elkaar om de uitkomst geheim te houden. Het is allemaal heel vaag, en voelt alsof Qanon nu over de verkiezingen gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen

Het bedrijf heeft de oorspronkelijke stembiljetten ontvangen, en heeft honderden vrijwilligers aan het werk gezet. Maar die lijken zich niet te houden aan de regels die in de verkiezingswet staan.

Zo mogen mensen die stembiljetten controleren, enkel een rode pen gebruiken, omdat de kiezers op het biljet zwarte en blauwe inkt mogen gebruiken, en als de controleur een extra hokje invult met blauwe inkt, kan zij vervolgens claimen dat het biljet onwettig is ingevuld door de kiezer.

Verschil van 11.000 stemmen tussen Biden en Trump

Mouthaan: "Het verschil tussen Biden en Trump in Arizona was 11.000 stemmen. Na de oorspronkelijke telling zijn er al twee hertellingen geweest, en elke keer behield Biden zijn voorsprong. De kans dat er opeens 11.000 ongeldige stemmen worden gevonden bij de zoveelste telling, lijkt klein."

Medewerkers controleren de stembiljetten tijdens het tellen. Medewerkers controleren de stembiljetten tijdens het tellen.

De gebruikte technieken doen de wenkbrauwen fronsen van verkiezingsdeskundigen. Zo is op beelden te zien dat de stembiljetten onder uv-licht worden geplaatst. Volgens het hoofd van verkiezingen zit er geen watermerk in het stembiljet, dus valt er niets te zien via uv. Maar de organisatoren van de hertelling zeggen dat er iets af te lezen valt uit de vouwen in de biljetten, of aan de indruk van de pen op het papier.

Sporen van bamboe

Een van de aanwezigen vertelde een lokale journalist dat gekeken wordt naar 'sporen van bamboe'. "Er gaat het gerucht dat er 40.000 stembiljetten uit Zuidoost-Azië in de stembussen van Arizona zijn geduwd. En in Azië gebruiken ze bamboe bij het maken van papier."

De minister die voor de staat Arizona verantwoordelijk is voor de verkiezingen, spreekt van een onzinnige expeditie vol verdachtmakingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuurders Georgia en Arizona: geen tekenen verkiezingsfraude

Het ministerie van Justitie zet er ook vraagtekens bij, bijvoorbeeld bij het feit dat stembiljetten onbewaakt rondslingeren. "Ze worden niet goed veiliggesteld door de aannemer in een slecht bewaakte faciliteit. De biljetten lopen het risico kwijt te raken of vernietigd te worden." Het bedrijf dat de telling organiseert, wijst de kritiek van de hand. 

Invloed Trump 

"Het is opmerkelijk dat we na zes maanden nog steeds bezig zijn met de uitslag van 2020", zegt correspondent Mouthaan. "Oud-president Trump blijft roepen dat er fraude is gepleegd, en de organisatoren in Arizona lijken erop uit te zijn om daar bewijs van te vinden, of anders verdachtmakingen te lanceren die het mogelijk maken voor Trump om zijn achterban boos te houden over wat er gebeurde. De bewering van fraude wordt hier 'The Big Lie' genoemd, de grote leugen."

Uit een recente peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat 60 procent van de Republikeinen denkt dat Joe Biden niet de rechtmatige president is en dat er sprake is van fraude, ook al zeggen Republikeinse gouverneurs van de staten waar het spannend was dat de uitslag correct is. "De mythe dat er fraude is gepleegd, is een fundament voor Trumps poging om in 2024 kandidaat te worden", aldus de Amerika-correspondent. 

Liz Cheney: functie elders

De partijleiding in Washington is ondertussen ook nog volop bezig met Trump. De nummer drie in de fractie in het Huis van Afgevaardigden, Liz Cheney, wordt naar verwachting komende week verwijderd van haar post.

Donald Trump is woest, omdat deze Liz Cheney, dochter van de voormalige vicepresident Dick Cheney, vindt dat de partij zich van Trump moet afkeren. Cheney schreef in een opinieartikel: "De Republikeinse partij bevindt zich op een keerpunt. Wij Republikeinen moeten staan voor oprecht conservatieve standpunten, en wegblijven van de gevaarlijke en ondemocratische persoonlijkheidscultus rond Trump."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram

Haar verzet ergert de fractievoorzitter die juist probeert de band met Trump aan te halen. Hij weet dat de Republikeinse kiezers Trump nog steeds aanbidden, en gokt erop dat zonder het enthousiasme van diens achterban de Republikeinen de parlementsverkiezingen in 2022 zullen verliezen. 

Geen sociale media

Erik Mouthaan wijst erop dat Facebook deze week besloot om Trump voorlopig niet toe te staan op het platform. "Trump heeft geen megafoon meer op sociale media. Hij komt zijn landgoed Mar-a-Lago nauwelijks uit. Maar toch houdt hij de Republikeinse beweging in de houdgreep. Het is nog steeds zijn partij."

De telling in Arizona kan nog weken in beslag nemen. Lokale partij bestuurders in New Hampshire hebben ook al gepleit voor een hertelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump over presidentsverkiezingen: 'Wie weet doe ik opnieuw mee'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore