Omstreden regels

Ook Florida maakt stemmen lastiger met nieuwe kieswet

07 mei 2021 03:58 Aangepast: 07 mei 2021 04:44
Een stemmer in Miami levert haar biljet in tijdens de presidentsverkiezingen van dit jaar. Beeld © ANP

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe kieswet die nieuwe barrières opwerpt voor het stemmen, volgens critici met name voor minderheden. In de staat Georgia gebeurde onlangs hetzelfde. 

Gouverneur van Florida Ron DeSantis ondertekende de wet in Palm Beach, waar oud-president Donald Trump tegenwoordig woont. DeSantis zorgde voor ophef onder Amerikaanse media door alle televisiezenders behalve het rechtse Fox News te weren bij de ondertekening.

Strengere regels

De nieuwe kieswet in de zuidoostelijke staat is vorige week goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van Florida. Er komen onder meer voor strengere regels rondom het stemmen per post, waarvan Trump zonder enig bewijs steevast beweert dat het verkiezingsfraude in de hand werkt en hem de verkiezingen heeft gekost.

Kiezers in Florida moeten een briefstembiljet voortaan via de post aanvragen, wat volgens kenners vooral de Republikeinen goed uitkomt. DeSantis zei dat met de nieuwe wet voorkomen wordt dat er massaal stembiljetten via de post verstuurd worden.

Florida is een van de vele Amerikaanse staten die kieswethervormingen doorvoeren na de verkiezingen van eind vorig jaar. Volgens critici zijn die hervormingen bedoeld om groepen kiezers uit te sluiten van de stembusgang, en dan met name minderheden. In Georgia leidde de nieuwe kieswet tot felle protesten.

Partijpolitiek 

Onder anderen president Biden en veel grote bedrijven hadden geen goed woord over voor de hervormingen in die staat, die bij de afgelopen presidentsverkiezingen en Senaatsverkiezingen verrassend naar de Democraten ging.

Linda Stewart, een Democratische lid van de Senaat van Florida, beschuldigde de Republikeinen ervan partijpolitiek te bedrijven met de nieuwe kieswet. Meerdere organisaties hebben al rechtszaken aangespannen om de nieuwe kieswet van tafel te krijgen. Patricia Brigham, van de League of Women Voters of Florida, vindt dat de nieuwe kieswet slecht uitpakt voor ouderen, mensen met een beperking, studenten en etnische minderheden. "De wetgeving is ondemocratisch, ongrondwettelijk en on-Amerikaans", aldus Brigham.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zegt Republikeinen te gaan helpen bij veroveren zetels

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore