'Instituut'

'Geschiedenisprogramma Andere Tijden verdwijnt van televisie'

07 mei 2021 00:56
Het NPO-gebouw op het Mediapark in Hilversum. Beeld © ANP

Het bekroonde geschiedenisprogramma Andere Tijden verdwijnt volgens omroep NTR vanaf volgend jaar van de buis. Daarmee zou een einde komen aan een reeks van 21 jaar. De NPO kan nog 'niet ontkennen of bevestigen' dat het programma daadwerkelijk sneuvelt.

De NTR bevestigde gisteren aan het AD dat het programma verdwijnt. "Natuurlijk betreuren wij het enorm dat er geen plaats meer is voor de reguliere afleveringen van een programma dat wij bij de NTR (en veel kijkers met ons) als een instituut beschouwen", laat de zender weten aan de krant. 

Speciale uitzendingen 

Wel zullen er volgens de NTR nog speciale uitzendingen van het programma gemaakt gaan worden. Over het aantal wordt nog overlegd, net als over een mogelijke online-versie of een podcast. Volgens het AD staat ook het voortbestaan van programma's als Radar en Opsporing verzocht op losse schroeven bij de publieke omroep. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO komt in meivakantie met cultuurprogramma's voor kinderen

De NPO kan nog 'niet ontkennen of bevestigen' of het programma inderdaad sneuvelt. De publieke omroep zegt nog "druk in gesprek" te zijn met de omroepen over "ons jaarplan voor 2022 waarin allerlei plannen voor de programmering staan". Meer kan de publieke omroep in dit stadium niet zeggen, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP. 

Gebeurtenissen uit geschiedenis

Andere Tijden bestaat al 21 jaar. Een jaar na de start, in 2001, won het programma de Zilveren Nipkowschijf. In het programma wordt aandacht besteed aan (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis, zoals studentenontgroeningen, krakersrellen, de laatste wereldbeker van Ajax of de Tweede Wereldoorlog. Het programma trok op het hoogtepunt in 2008 gemiddeld 542.000 kijkers. Dat zijn er nu gemiddeld 281.000.

Op social media uiten liefhebbers van het programma met de hashtag #anderetijdenmoetblijven hun verontwaardiging over de verdwijning van Andere Tijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore