Giro 7244

Rode Kruis: grote ramp dreigt in door corona geplaagd Zuid-Azië

06 mei 2021 05:56 Aangepast: 06 mei 2021 14:14
Dodelijke slachtoffers van het coronavirus worden gecremeerd in Nepal. Beeld © ANP

Er is dringend meer internationale steun nodig om een grotere ramp in Zuid-Azië te voorkomen, stelt het Rode Kruis. De ernstige situatie in India is volgens de organisatie een 'gruwelijk voorproefje' op wat de buurlanden te wachten staat.

Het Rode Kruis benadrukt dat India en buurlanden Nepal, Bangladesh en Pakistan onder meer dringend meer vaccins, medische apparatuur, beschermende kleding en andere hulpgoederen nodig hebben. De organisatie vraagt mensen om te doneren op Giro 7244, zodat de steun kan worden opgeschaald.

Schrijnend

De situatie in Zuid-Azië is momenteel schrijnend, constateert het Rode Kruis. Zo passeerde India onlangs de grens van 20 miljoen besmettingen. In buurland Nepal werd afgelopen weekend 44 procent van het aantal geteste mensen positief bevonden. Net als Bangladesh en Pakistan heeft het land te maken met recordsterftecijfers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdstad India verlengt lockdown, ruim 400.000 besmettingen op één dag

Het vaccineren van mensen gaat daarbij langzaam in de landen. In India is 2 procent van de 1,3 miljard inwoners volledig gevaccineerd, in buurland Nepal heeft slechts 1 procent van de 28 miljoen inwoners twee prikken gekregen. 

'Geen paspoort'

"Dit virus houdt geen rekening met grenzen en heeft geen paspoort nodig", zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. "Alle ogen zijn deze week gericht op India, maar we moeten ook nadenken over waar we de komende weken en maanden mee te maken kunnen krijgen in andere landen en hoe we ons daar het beste op kunnen voorbereiden."

Het Rode Kruis biedt wereldwijd ondersteuning aan autoriteiten bij het bestrijden van het coronavirus, ook in Nederland. Eind april heeft de Nederlandse overheid 1 miljoen euro bijgedragen om de hulp van de organisatie aan India te financieren.  

Schreeuw om hulp uit India: 'Roep coronacrisis uit tot nationale ramp'

De zorg in India staat op instorten en de artsen zien nog maar één oplossing: de crisis tot nationale ramp uitroepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore