Ga naar de inhoud
Geen ontploffing

Prototype Marsraket van SpaceX nu wel veilig geland bij test

De Starship SN15 na de succesvolle landing. Beeld © ANP

Het onbemande prototype Marsraket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is vannacht succesvol geland na een testvlucht. Tot nu toe lukte het maar niet om de raket veilig te laten landen of die in één stuk te houden na de landing, maar het prototype 'SN15' landde dit keer veilig én ontplofte niet.

De Starship SN15 werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis van SpaceX in de Texaanse plaats Boca Chica. De raket steeg op tot ongeveer 10 kilometer hoogte, om daarna horizontaal te draaien en in vrije val te gaan. Na deze val ontstaken de motoren, draaide het voertuig zich weer naar een verticale houding en landde de raket veilig op de grond. Hoe dat ging zie je hier:

Vijfmaal is scheepsrecht: SpaceX-raket succesvol geland

01:29
Er waren wat pogingen voor nodig, maar het prototype van de Marsraket van SpaceX is afgelopen nacht succesvol geland.

Kort na de landing brak er een brandje uit onderaan de raket. Bij een eerdere poging leidde een soortgelijk brandje tot een ontploffing van het hele voertuig, maar deze keer kon SpaceX het vuur blussen. Bij de voorlaatste poging ontplofte de raket nog voor de landing compleet was.

Kolonisering Mars

SpaceX is het bedrijf van zakenman Elon Musk, die ook de topman is van autofabrikant Tesla. SpaceX brengt momenteel vrachten en astronauten van en naar het internationale ruimtevaartstation ISS, maar het doel van het bedrijf is om de kolonisering van de planeet Mars mogelijk te maken. Starship moet het voertuig worden dat 'voet zet' op de rode planeet. Ook moet de raket commerciële vluchten naar de maan mogelijk gaan maken.

SpaceX
Lees ook:
SpaceX krijgt groen licht: satellieten mogen in lagere baan om aarde
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.