'Brute aanval'

Levenslang voor Amerikanen die in Rome agent doodstaken

06 mei 2021 01:31
Mensen rouwen bij de plek waar de agent werd doodgestoken. Beeld © EPA

Twee mannen uit de Verenigde Staten zijn woensdag door een Italiaanse rechter veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens het doden van een agent in Rome in 2019. De mannen waren 19 en 18 jaar oud toen het gebeurde.

De twee Amerikanen zijn ook veroordeeld voor onder meer poging tot afpersing, mishandeling, diefstal en het plegen van een overval.

Elf messteken

De oudste van de twee mannen, beide afkomstig uit de staat Californië, bekende dat hij de agent in juli 2019 had neergestoken toen het tweetal samen uitging in Rome. De agent zou elf keer zijn gestoken met een mes van bijna 20 centimeter lang. De jongere man heeft het mes zelf niet vastgehouden, maar hij zou wel hebben geholpen het wapen te verstoppen. Daardoor is hij volgens de Italiaanse wet even schuldig aan de dood van de agent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee 19-jarige Amerikanen opgepakt voor moord op Italiaanse agent

Aanklagers spraken van een brute aanval zonder directe aanleiding. Zelf beweerden de mannen dat ze handelden uit zelfverdediging. Volgens hen werden ze van achter benaderd door mannen waarvan zij dachten dat die te maken hadden met een drugsdeal eerder op de avond. Het tweetal had eerder die avond drugs gekocht, maar de dealer zou hen hebben opgelicht. Hierop stalen de Amerikanen de tas van de dealer, waar waardevolle spullen inzaten. Toen de verkoper zijn tas niet terug kon krijgen, schakelde hij de politie in.

In de aanval

Toen de mannen voor de twee agenten kwamen te staan, zouden ze gedacht hebben dat het om de dealer of zijn compagnons ging. De rechter geloofde dit verweer niet. De agent die ook bij het incident was, vertelde dat zij de mannen van voren benaderden en zich als politie identificeerden, waarop de twee in de aanval gingen.

De daders hebben de zwaarst mogelijke straf in Italië opgelegd gekregen. Na 21 jaar kunnen ze aanspraak maken op voorwaardelijke vrijlating, mits zij goed gedrag hebben vertoond in de voorgaande tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachten aangehouden in Frankrijk voor neersteken agent Groningen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore