'Vervelend paaltje'

Belgische boer verzet grenspaal uit frustratie, Frankrijk eist grond terug

04 mei 2021 21:30 Aangepast: 04 mei 2021 21:32
De burgemeester van Erquelinnes.

Een Waalse boer heeft de grens tussen België en Frankrijk verlegd sinds hij een grenspaaltje heeft verplaatst. De boer zei dat hij al jaren last had van het paaltje, dat op zijn land stond. De actie van de boer is niet zonder gevolgen: Frankrijk eist nu het stuk grond terug.

De grenspaal was volgens de Belgische krant De Standaard al jaren een doorn in het oog van de boer. Als hij zijn land ging ploegen moest hij altijd om het paaltje heen zigzaggen.

'De grens is de grens'

De boer kaartte zijn ergernis over het vervelend paaltje al eerder aan bij de gemeente. Maar zonder succes. Want: de grens is de grens, kreeg de landbouwer steeds te horen.

Op een dag was de boer het beu. Hij pakt het paaltje op en verzette het 2,29 meter. Niemand die het merkte, dacht hij. Maar helaas voor de boer kwam een wandelaar met interesse voor geschiedenis er wel achter.

Brief aan de burgemeester

De burgemeester van het Waalse Erquelinnes kreeg daarop een brief. Afzender: de burgemeester van het aangrenzende dorpje Bousignies-sur-Roc, in Frankrijk. Die was op de hoogte gebracht van de actie van de boer. De Franse burgemeester wil het stukje grond terug dat hij door het verschuiven van de grenspaal mist. 

De boer is daarop vriendelijk gevraagd de paal terug te zetten waar die stond. "Daarmee is voor ons de kous af", vindt de burgemeester. Of de boer ook aan de wens gaat voldoen, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie België beëindigt illegaal feest in Brussels park met harde hand

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore