2600 gouden munten

Nederlander (28) aangeklaagd die enorme Duitse goudschat wilde stelen

04 mei 2021 18:37 Aangepast: 04 mei 2021 19:30
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Duitse justitie heeft een 28-jarige Nederlander aangeklaagd die in het Duitse Trier een historisch waardevolle goudschat van 18,5 kilo wilde stelen. Het zou gaan om 2600 gouden munten.

De poging tot diefstal uit het Rheinisches Landesmuseum Trier was in oktober 2019. De recherche kwam de Nederlander op het spoor dankzij DNA-materiaal op een sporttas die op de plaats delict was achtergelaten.

2600 gouden munten

De verdachte zou samen met minstens twee andere personen de ruim 2600 gouden munten hebben willen stelen. Hij werd eind vorig jaar overgedragen aan Duitsland.

Het is nog onduidelijk wie de medeplichtigen zijn. De 28-jarige verdachte zit in voorarrest. Hij zegt onschuldig te zijn.

Bekijk ook: Goud als oplossing voor toerismegebrek in Thailand

Goud blijkt (voor sommigen) de oplossing voor toerismegebrek in Thailand

Pronkstuk van het museum 

De collectie van onschatbare archeologische waarde geldt als het pronkstuk van het museum. Bij de oude munten gaat het om één van de grootste goudschatten ter wereld uit de Romeinse tijd.

De daders drongen het complex binnen via steigers en een raam. Ze slaagden er niet in om de vitrine van gepantserd glas met de gouden munten open te krijgen. Ze ontsnapten zonder buit omdat het alarmsysteem afging en de politie kwam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-mails bewijzen: FBI groef inderdaad in geniep naar goudschat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore