Moeilijk voorspelbaar

Chinese raket 'ongecontroleerd' richting aarde: landingsplaats onbekend

04 mei 2021 05:17 Aangepast: 04 mei 2021 15:37
De Chinese raket werd op 29 april gelanceerd Beeld © ANP

Een Chinese raket bevindt zich in een 'ongecontroleerde' baan rondom de aarde. De kans is groot dat het ruimtevaartuig – dat met een snelheid van 27.600 kilometer per uur voortraast – binnenkort neerstort. De grote vraag is: waar?

Eind vorige maand vertrok de 30 meter hoge raket vanuit China richting de ruimte. Het doel? De ruimtecapsule 'Heavenly Harmony' in een baan rond de aarde brengen. China werkt namelijk aan een ruimtestation, vergelijkbaar met het International Space Station (ISS).

300 kilometer hoogte

De zogenaamde Long March 5B-raket raakte, na lancering van de ruimtecapsule, vervolgens zelf in een baan rond de aarde. Experts vertellen aan The Guardian dat het er inmiddels op lijkt dat de raket niet meer onder controle is.

In de afgelopen dagen verloor de raket zo'n 80 kilometer aan hoogte. Inmiddels cirkelt het iedere negentig minuten op zo'n 300 kilometer hoogte rond de aarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geluk op vrijdag de 13de: asteroïde miste op haar na de aarde

Het is onmogelijk te voorspellen waar en wanneer de raket zal landen. Op deze website is de locatie van de raket te volgen. De Long March 5B weegt naar verwachting zo'n 21 ton.

'Onacceptabel'

"Sinds 1990 is er geen enkel object van meer dan 10 ton ongecontroleerd de atmosfeer binnengekomen", vertelt deskundige Jonathan McDowell aan SpaceNews. "Het is onacceptabel dat deze raket ongecontroleerd de atmosfeer binnenkomt."

De raket bevindt zich momenteel in een baan rond de aarde die noordelijk genoeg is om New York, Madrid en Peking te raken en zuidelijk genoeg om Wellington (Nieuw-Zeeland) of Chili te raken. Toch is de kans het grootst dat de raket in de oceaan landt, omdat zo'n 70 procent van het aardoppervlak uit water bestaat.

Nooit slachtoffers

Door de jaren heen zijn er meerdere grote ruimtestations ongecontroleerd teruggekeerd in de dampkring en zijn er brokstukken op aarde neergekomen. Hierdoor is nog nooit een slachtoffer gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spectaculair: meteoriet vloog heel laag over Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore