Na scherpe kritiek

Van 15.000 naar 62.500: waarom Biden plotseling meer vluchtelingen toelaat

04 mei 2021 03:42 Aangepast: 04 mei 2021 04:34
De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © ANP

Het aantal vluchtelingen dat jaarlijks welkom is in de Verenigde Staten wordt verhoogd van 15.000 naar 62.500. Door het beleid van Donald Trump – waar president Joe Biden tot nu toe niet vanaf wilde wijken – was het aantal vluchtelingen dat de afgelopen jaren werd toegelaten 'historisch laag'.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte gisteren bekend dat er nog dit jaar 62.500 vluchtelingen welkom zijn in de Verenigde Staten. Hij maakte dit besluit na felle kritiek van hulporganisaties.

'Waarden weerspiegeld'

Het maximumaantal van 15.000 vluchtelingen 'weerspiegelde niet de waarden van een natie die vluchtelingen verwelkomt en ondersteunt', zei Biden. Volgens de president is dit een belangrijk besluit. Het kan de twijfel wegnemen bij vluchtelingen 'die vol spanning wachten op het moment dat hun nieuwe levens kunnen beginnen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden doneert miljoenen vaccins aan Mexico (na hulp met vluchtelingen)

Het gaat om mensen die in conflictgebieden wonen en een verblijfsvergunning krijgen terwijl ze nog buiten de Verenigde Staten wonen. Het gaat dus niet om vluchtelingen die vanuit Mexico naar Amerika reizen. Mensen die bij de Amerikaanse grens aankomen en asiel aanvragen komen in een ander systeem terecht.

Doel dit jaar onhaalbaar

Biden zei er wel bij dat de 'droevige waarheid' is dat de 62.500 dit jaar niet wordt gehaald. "We werken hard om de schade van de afgelopen vier jaar ongedaan te maken", vertelde Biden. Volgens veel Democraten is het nog altijd niet genoeg. Voormalig president Barack Obama liet jaarlijks 110.000 vluchtelingen toe.

Volgend jaar willen de Verenigde Staten 125.000 vluchtelingen toelaten.

Bekijk ook: duizenden kinderen in VS vast bij grens, opvangcentra overvol

President Joe Biden staat voor een nieuwe crisis in de VS: 15.000 kinderen zitten vast bij de grens en de opvangcentra zijn vol. Sinds Biden president is, zijn er duizenden migranten naar de VS getrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore