'Belangrijk voor heel Spanje'

Kogelbrieven en dreigementen: ongekend felle strijd in aanloop naar verkiezingen Madrid

04 mei 2021 06:28 Aangepast: 04 mei 2021 07:38
De Spaanse minister Reyes Maroto laat een foto zien van het mes dat ze toegestuurd kreeg. Beeld © EPA

In de belangrijke Spaanse regio Madrid wordt vandaag gestemd voor het parlement. Daar ging een ongekend felle verkiezingsstrijd aan vooraf, met doodsbedreigingen aan politici en ophef rond de opkomende anti-immigratiepartij Vox. "Dit is zeker niet gebruikelijk in Spanje", zegt correspondent Alex Tieleman.

De campagne in Madrid is al weken keihard. De vervroegde verkiezingen worden gezien als voorproefje van hoe het er de komende jaren in Spanje aan toe zal gaan: een onaangename strijd tussen partijen die zich vaak achter extreme standpunten scharen.

Eenlingen

Politici op beide flanken kregen kogelbrieven toegestuurd en moesten beveiligd worden. Minister Reyes Maroto (Industrie, Handel en Toerisme) ontving zelfs een dreigbrief met daarin een mes, besmeurd met bloed of rode verf. De dader, een schizofrene man, kon snel worden opgepakt.

"De onderling heftige sfeer in het debat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat erg extreme figuren kogelbrieven zijn gaan sturen", legt Tieleman uit. "Dit is zeker niet gebruikelijk in Spanje. De daders zijn waarschijnlijk eenlingen, het lijkt vooralsnog geen gecoördineerde actie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met coronapaspoort ben je over twee maanden welkom in Spanje

Alle partijen keuren de dreigementen af, maar bij de extreemrechtse partij Vox beweren ze dat ze zijn verzonnen voor politiek gewin. Die partij speelt een sleutelrol bij de verkiezingen, zegt Tieleman. "Heel lang had Spanje geen extreemrechtse partij vanwege het moeilijke verleden met de fascistische dictator Franco. Vox is toch opgekomen na de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië en zegt: Spanje is gewoon één land."

Migratiestop

In Madrid maakt het populistische Vox, dat een goede kans maakt om mee te gaan regeren, vooral een groot punt van migratie. Volgens Vox zorgen met name migrantenjongeren voor veel problemen en de partij wil daarom zo snel mogelijk een migratiestop afkondigen. Een controversiële verkiezingsposter van Vox, waarop de kosten van een migrant met het pensioen van ouderen werd vergeleken, deed veel stof opwaaien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pogingen vluchtelingen om Europa te bereiken enorm gedaald

Als Vox straks mag meeregeren, is dat samen met de conservatieve Volkspartij van Isabel Díaz Ayuso. Zij was al aan de macht in Madrid, maar riep onverwachts verkiezingen uit na een ruzie met linkse partijen elders in het land.

Stierengevechten

Ayuso, die ook een kogelbrief kreeg, ligt ver voor in de peilingen. Veel kiezers zijn blij dat ze ervoor heeft gezorgd dat de horeca lang open is in Madrid en dat de avondklok veel later ingaat dan in de rest van Spanje. Haar laatste verkiezingsstunt: het heropenen van Las Ventas, de beroemde arena voor het omstreden stierengevechten in Madrid. Terwijl de coronacijfers allesbehalve goed zijn in de regio Madrid.

"Het versoepelen van de coronaregels werkt goed in een tijd waarin mensen daarnaar snakken", zegt Tieleman. "In de rest van het land wordt daar met argusogen naar gekeken. In heel Spanje maakt het coronavirus nog steeds veel slachtoffers en vorig jaar rond deze tijd was Madrid het epicentrum van de wereld, met ontzettend veel doden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Spookstad Madrid wacht angstig op de grote coronapiek

Eén van de andere kandidaten vandaag is Pablo Iglesias van de uiterst linkse partij Podemos. Hij was tot voor kort minister, maar stapte onverwachts uit het landelijke Spaanse kabinet om zich kandidaat te stellen als de nieuwe president van de regio Madrid. Hij wil koste wat kost voorkomen dat de regio een ruk naar rechts maakt, maar staat er matig voor in de peilingen.

De verkiezingen zijn hoe dan ook belangrijk voor de rest van Spanje. "Als er een regering komt met Ayuso en Vox, opent dit de weg voor een landelijke regering met extreemrechts en de conservatieven."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore